velikost písma malá střední velká
Překvapení v kuchyni
PolévkyKrémová čočka s pečenou bramborou
Autor: Redakce4 porce
Ingredience:
320 g čočky velkozrnné Menu Gold
4 velké brambory
80 g cibule
4 stroužky česneku
40 ml řepkového oleje
1 lžíce hladké mouky
Snítka tymiánu
500 ml zeleninového vývaru
200 ml 31% smetany ke šlehání
160 g listového špenátu
100 g čedaru
Sůl
Pepř
Postup
Čočku propláchneme a uvaříme na skus. Brambory uvaříme ve slupce a necháme je zchladnout. Opatrně je vydlabeme tak, abychom nepoškodili slupku.
Na rozehřáté pánvi zarestujeme najemno nakrájenou cibuli a česnek. Rozdělíme na dvě poloviny.
Polovinu vložíme do hrnce, přidáme snítku tymiánu, zaprášíme hladkou moukou a po chvilce zalijeme vývarem a necháme provařit.
Přidáme uvařenou čočku, zalijeme smetanou a necháme zredukovat. Nakonec dochutíme solí a pepřem.
Do druhé poloviny orestované cibule s česnekem dáme vydlabanou část brambor, špenát a opět dochutíme. Vaříme chvíli, jen do zavadnutí špenátu.
Směsí naplníme brambory a nahoru položíme plátek čedaru.
Troubu předehřejeme na 180 °C a pečeme cca 20 minut.
Po dopečení servírujeme s připravenou krémovou čočkou.