velikost písma malá střední velká
Překvapení v kuchyni
MákKřehký závin
Autor: Redakce300 g hladké mouky
130 ml mléka
50 g moučkového cukru
+ trocha na posypání
70 g másla
+ trocha na vytření
2 žloutky
20 g droždí
špetka soli
1 lžička citronové kůry
Náplň:
125 g máku
150 ml mléka
60 g strouhaného perníku
1 lžička skořice
1 lžička citronové kůry
1 lžíce rybízového džemu
Z části vlažného mléka, cukru, lžíce mouky a droždí připravte kvásek.
Ve zbylém mléce rozmíchejte žloutky. Do mísy prosejte mouku, přidejte sůl, rozmíchané žloutky, citronovou kůru, vlažné máslo a vzešlý kvásek.
Vypracujte kypré těsto, zakryjte utěrkou a nechejte na teplém místě vykynout. Mezitím umelte mák, zalijte horkým mlékem a nechejte zchladnout.
Pak do směsi vmíchejte nastrouhaný perník, skořici, džem a citronovou kůru. Vykynuté těsto rozválejte na obdélník.
Pokryjte ho makovou náplní, stočte a dejte do velké chlebíčkové formy vymazané máslem. Nechejte pár minut nakynout.
Vložte do trouby předehřáté na 170 °C a pečte asi 30 minut dozlatova.
Hotový závin posypejte moučkovým cukrem.
Tip: Kromě máku budou závinu „slušet" také ořechová, tvarohová nebo mandlová náplň.
Připravila: Helena Hladíková Foto: Exodus