velikost písma malá střední velká
Překvapení v kuchyni
Švestkový dýchánekKřehký mřížkový koláč
Autor: Redakce300 g hladké mouky
1 vanilkový cukr
170 g másla
50 g moučkového cukru
+ trocha na posypání
3 žloutky
cca 4-5 lžic studené vody
cca 750 g švestek
2 lžičky kůry z bio citronu
lžička skořice
3-4 lžíce hnědého krystalového cukru
100 g vlašských ořechů
Na vál prosejte mouku a moučkový cukr. Přidejte vanilkový cukr, citronovou kůru, máslo, žloutky, vodu a rychle zpracujte. Těsto zabalte do fólie a nechejte půl hodiny odpočinout. Švestky vypeckujte a nakrájejte na kousky. Asi čtvrtinu těsta si nechejte na vytvoření mřížky, zbytek rozválejte a vyložte jím vymazanou koláčovou formu. Dno posypejte polovinou umletých ořechů, skořicí, zbylou citronovou kůrou a polovinou cukru. Pokryjte švestkami řeznou stranou nahoru a posypejte zbylými ořechy a cukrem. Odložené těsto rozválejte na plát a rádlem vytvořte proužky. Rozložte je přes koláč jako mřížku a vložte do trouby předehřáté na 180 °C. Pečte asi 30 minut. Nechejte vychladnout a podle chuti posypejte moučkovým cukrem.
Tip: Koláč podávejte s kopečkem zakysané smetany.