velikost písma malá střední velká
Překvapení v kuchyni
LahůdkaKošíčky s domácí játrovou paštikou
Autor: RedakceChcete pohostit návštěvu malou, ale velkou dobrotou? Vsaďte na domácí paštiku! Košíčky kupované, paštika doma vyrobená!
Náš tip: Tahle lahůdka se bude skvěle vyjímat i na silvestrovské oslavě!
Ingredience:
400 g drůbežích jater
250 g másla
2 lžíce ghí (přepuštěné máslo)
3 šalotky nebo 2 menší cibule
2 stroužky česneku
100 ml kuřecího vývaru
250 ml smetany ke šlehání
3 snítky čerstvého tymiánu
1 lžíce nasekaných sušených brusinek
sůl a pepř
bílá bageta k servírování
Na dokončení:
100-150 g másla
sušené brusinky
plátky mandlí
POSTUP:
1. Játra očistěte od blan a nakrájejte na menší kousky. Šalotky zbavte slupky a nakrájejte na kostičky, oloupaný česnek na plátky.
2. V pánvi rozehřejte ghí a na středně silný výkon na něm orestujte šalotky, česnek a lístečky tymiánu, dokud cibulka nezačne zlátnout.
3. Do pánve přidejte játra a stále restujte. Játra nesmí být syrová, zároveň však musí zůstat měkká. Poté přilijte vývar a nechejte směs mírně probublat.
4. Nakonec přilijte smetanu a jakmile se spojí s ostatními surovinami a trochu se prohřeje, přesuňte celou směs do mixéru, případně do vyšší nádoby, budete-li mixovat tyčovým mixérem.
5. K játrové směsi ještě přisypte nasekané brusinky a vše společně rozmixujte na hladký krém. Osolte a dle chuti přidejte čerstvě mletý pepř. Poté po částech vmixujte trochu povolené máslo nakrájené na kostky.
6. Připravte si čisté a suché sklenice a do 3/4 je naplňte připravenou paštikou. Nechejte vychladnout.
7. Mezitím si rozehřejte máslo na dokončení, aby bylo zcela tekuté. Na vychladlou paštiku navrstvěte mandlové plátky a nahrubo nasekané sušené brusinky a vše zalijte rozpuštěným máslem. Díky tomu bude paštika trvanlivější. Takto připravené paštiky skladujte v lednici.
8. Pozor! Pokud budete košíčky plnit hned (pomocí sáčku), paštiku „nezavíčkovávejte", ani ji nenechávejte v lednici před podáváním zatuhnout. Košíčky s ní naopak plňte hned po rozmixování, pouze pokud je směs příliš tekutá, dejte paštiku na 15 minut do lednice, aby se s ní lépe pracovalo. Naplněné košíčky ihned podávejte. Na závěr můžete ozdobit kompotovanou brusinkou nebo brusinkovým džemem a lístky čerstvého tymiánu.
Náš tip: Paštika také báječně chutná na čerstvém kváskovém chlebu.
INFO: Více receptů na silvestrovské lahůdky i sladké vánoční cukroví najdete v našem listopadovém speciálu Božské cukroví ke kávičce! Právě v prodeji!