velikost písma malá střední velká
Překvapení v kuchyni
Svatomartinský receptKonfitovaná stehna se švestkovou omáčkou
Autor: Redakce4 husí stehna
min. 500 g husího, kachního
nebo vepřového sádlo
1 cibule
hrubá sůl
1/2 lžičky mletého kmínu
pepř
500-600 g švestek
(mohou být i kompotované
nebo mražené)
Omáčka:
30 g másla
1 lžička hnědého cukru
1 cibule
2 lžíce medu
150 ml červeného sladšího vína
2 lžíce švestkové zavařeniny
šťáva z 1 pomeranče
Husí stehna dobře osolte a posypejte mletým kmínem a pepřem.
Vložte je natěsno do kastrolu nebo pekáče, proložte plátky cibule, zalijte rozehřátým sádlem, aby byla těsně ponořená, a zakryjte je poklicí.
Vložte do trouby předehřáté na 120 °C a pečte asi 3 až 4 hodiny (můžete je připravit také v pomalém hrnci).
Měkká stehna opatrně vyjměte a v troubě pod grilem nebo rozložená na pečicím papíře krátce pečte, až na povrchu zčervenají.
V pánvi na másle zpěňte na klínky nakrájenou cibuli společně s hnědým cukrem.
Pak přidejte švestky (pokud použijete kompot, švestky přidejte až úplně nakonec a jen je s omáčkou krátce prohřejte), med, zavařeninu rozmíchanou s pomerančovou šťávou a vše podlijte vínem.
Lehce osolte, opepřete a krátce poduste. Dávejte pozor, aby se švestky nerozvařily.
Podávejte s bramborovými noky nebo knedlíky.
Připravila: Blanka Poláčková, Foto: Jiří Poláček