velikost písma malá střední velká
Překvapení v kuchyni
JablkaKoláč z jablek a listového těsta s lískooříškovým máslem a čokoládou
Autor: RedakceKdo by nemiloval oříšky a čokoládu! V tomto dezertu budou ovšem v méně tradiční podobě - v lískooříškovém másle s čokoládou, jímž se pomaže rozválené listové těsto. Aby se vyvážila hutnost, nesmí chybět příjemně nakyslá pokrájená jablka, která se po upečení pomažou rozehřátou meruňkovou marmeládou. Myslete na to, že moučník nejvíce chutná, je-li pečený s láskou a také z těch nejlepších surovin.
Ty poznáte mj. podle značek kvality (např. Bio, Regionální potravina nebo Klasa).
Počet porcí: 8 porce
Doba přípravy: 55 minut
Ingredience:
1 listové těsto (lepší je už vyválený plát)
5 chuťově kyselejších jablek
200 g oloupaných lískových ořechů
80 g hořké čokolády
30 g cukru krupice
meruňková marmeláda
hladká mouka
máslo
vejce
Postup:
1. Oloupaná lísková jádra pražíme, pokud nejsou upražená, v troubě na 160 °C cca 10 minut občas promícháme. Poté je dáme do mixéru a mixujeme do pasty zhruba 10 minut. Poté přidáme čokoládu, máslo a mixujeme, dokud se čokoláda nerozpustí.
2. Vyválené listové těsto přeložíme na plech s pečicím papírem a po celém obvodu uděláme 1 cm široký okraj, který přilepíme rozšlehaným vajíčkem.
3. Na těsto namažeme lískooříškové máslo, na které klademe plátky jablek na tenko nakrájených, tak aby se překrývaly. Okraj koláče potřeme vajíčkem a dáme do předehřáté trouby 180 °C a pečeme 30 minut.
4. Jakmile má koláč zlatavou barvu, vyndáme ho a potřeme rozehřátou marmeládou pro větší lesk.
Připravila: akademiekvality.cz