velikost písma malá střední velká
Překvapení v kuchyni
SpecialitkyKaramelizované cibulky
Autor: Redakce2 lžíce krystalového cukru
100 g másla
600 g malých cibulek (nebo šalotek)
1/2 citronu
barevný pepř
sůl
1/2 svazku hladkolisté petrželky
asi 200 ml zeleninového vývaru
Do hlubší pánve vsypte cukr a na mírném ohni nechte rozpustit. Jakmile začne vonět a žloutnout, přidejte máslo. Za stálého míchání počkejte, dokud se nerozpustí. Pak do pánve přisypte celé oloupané cibulky a na mírném ohni restujte do zhnědnutí (bude to trvat asi 5 minut).
Zakápněte citronovou šťávou, osolte, opepřete, podlijte trochou vývaru a duste pod pokličkou doměkka.
Když se vývar vydusí, rozdělte na talíře a posypte nasekanou petrželkou.
Tip: Podávejte s konfitovaným kachním stehnem nebo s bažantem na jalovci, případně s dušeným králíkem na bílém víně.
Připravila: Helena Hladíková / Foto: Gurmet