velikost písma malá střední velká
Překvapení v kuchyni
SladkostiKandované mandarinky v mléčné čokoládě s mořskou solí
Autor: Redakce1 kg pevnějších mandarinek
500 g krupicového cukru
10 g mořské soli
Na dohotovení:
100 g vysokoprocentní mléčné čokolády
(40 % a více)
15 g kakaového másla
Mandarinky dobře omyjte a nakrájejte na plátky silné asi 1 cm.
Naskládejte je do mísy a zalijte 2 litry vařící vody.
Nechte stát 5-10 minut, pak sceďte a plátky narovnejte do většího hrnce.
Zasypte cukrem, solí a zalijte 0,5 litrem vody.
Na hladinu přiložte kruh vystřižený z pečicího papíru a přiveďte k varu.
Vařte pomalu a na velmi mírném plamenu po dobu 30-40 minut nebo dokud se většina vody nevyvaří, sirup nezhoustne a mandarinky „nezprůhlední".
Sejměte z ohně a nechte vychladnout. Mandarinky opatrně vyjměte ze sirupu, položte na pečicí papír a v pokojové teplotě nechte přes noc zaschnout.
Čokoládu na dohotovení rozpusťte ve vodní lázni a vmíchejte do ní kakaové máslo.
Za občasného míchání nechte zcela rozpustit.
Jednotlivé kousky mandarinek namáčejte do čokoládové směsi a nechte v chladničce dobře ztuhnout.
TIP: Místo mandarinek vyzkoušejte citrony nebo pomeranče.
Více o autorovi receptu: Josef Maršálek