velikost písma malá střední velká
Překvapení v kuchyni
SladkostiJogurtový dort s hroznovým vínem
Autor: Redakce360 g bílého jogurtu
390 ml smetany ke šlehání
12 g želatiny v plátcích
2 lžíce cukru + trocha na ozdobu
2 hrozny modrého vína
1 bílek
med a granola k podávání
Želatinu nechte nabobtnat ve studené vodě (bude to trvat asi 10 minut). Dortovou formu vyložte pečicím papírem a vyberte 10-15 stejně velkých kuliček vína.
Rozkrojte je napůl a vyskládejte po obvodu formy řeznou stranou ke stěně. V rendlíku přiveďte k varu 4 lžíce smetany a cukr a míchejte, dokud se nerozpustí. Mezitím v míse smíchejte jogurt a zbylou smetanu.
Pak rendlík stáhněte z plotny, vmíchejte želatinu, a jakmile se rozpustí, přidejte směs do mísy. Důkladně promíchejte a pak opatrně nalijte do formy. Nechte přes noc ztuhnout v chladničce. Vyberte hezký hrozen, který se bude hodit na ozdobu.
V misce vidličkou lehce našlehejte bílek, štětcem potírejte víno a prsty posypávejte cukrem (toho by nemělo být moc, jen slabá vrstva, aby víno vypadalo jako ojíněné).
Nechte dobře zaschnout. Nakonec dort opatrně vyjměte z formy, položte na něj hrozen, posypte granolou a podle chuti zakápněte medem.
Připravila: Helena Hladíková
Foto: Gurmet