velikost písma malá střední velká
Překvapení v kuchyni
Zahradní partyJemná játrová paštika
Autor: Redakce500 g očištěných kachních jater
250 g másla
100 ml smetany
2 menší cibule
150 ml bílého vína
olivový olej
1 snítka šalvěje
čerstvý tymián
čerstvě mletý a celý barevný pepř
sůl
V hlubší pánvi rozehřejte olivový olej a zpěňte v něm nasekanou cibuli. Přidejte očištěná játra a pomalu restujte. Přilijte víno a nechte dusit, stačí pár minut, aby byla játra tepelně upravená, ale nevysušila se. Mezitím ve vodní lázni rozpusťte máslo. Podušenou játrovou směs přesuňte do hlubší mísy, přidejte smetanu a tyčovým mixérem důkladně mixujte. Postupně přidávejte rozpuštěné máslo (spotřebujete asi dvě třetiny množství), aby směs měla konzistenci velmi hustého krému. Důkladně osolte, opepřete, přidejte nasekané lístky tymiánu a opět promixujte. Dohladka umixovanou směs dejte do misek a povrch uhlaďte. Zbylé rozpuštěné máslo přelijte do rendlíku a velmi krátce v něm orestujte lístky šalvěje. Máslem se šalvějí pak důkladně zalijte paštiky, každou posypte špetkou drceného barevného pepře a dejte ztuhnout do chladničky.
Tip: Nebojte se paštiku pořádně osolit a okořenit, při tuhnutí se aroma částečně vstřebá.
Připravila: Helena Hladíková
Foto: Gurmet