velikost písma malá střední velká
Překvapení v kuchyni
Chutně a zdravěJarní koláč se špenátem a ricottou
Autor: RedakceLetošní jaro nám se slunečními paprsky zatím moc nepřálo. Navzdory tomu se příroda probouzí, při procházce lesem můžete vidět, že se o slovo hlásí i divoké bylinky. Vidět lze oblíbený medvědí česnek, který je skvělý na pesto či do polévky, nebo divokou pažitku či mladé kopřivy. Do popředí se poslední dobou také dostávají pampeliškové listy, jejich hořká chuť však nemusí sednout každému. Pokud vás jaro inspiruje potřebou odlehčit stravu něčím zdravě osvěžujícím, zkuste třeba mladý špenát, a to v našem jarním koláči. Kombinace jemné ricotty a aromatického parmazánu v křupavém domácím těstu oslní celou rodinu.
Ingredience
Na listové těsto:
· 125 g hladké mouky Babiččina volba
· 100 g másla
· špetka soli
Na náplň:
· 500 g špenátu
· 2 lžíce strouhanky namočené do mléka a vyždímané
· 300 g ricotty
· 3 lžíce strouhaného parmazánu
· 5 menších vajec
· sůl a pepř
· strouhaný muškátový oříšek
Postup
Z 25 g hladké mouky Babiččina volba a 100 g másla připravte drobenku a postupně uhněťte kouli. Tu dejte do chladničky.
Ze zbylých 100 g mouky a 50-75 ml ledové vody a soli vypracujte těsto. Vodu přilévejte postupně a pracujte špičkami prstů rychle, abyste vodu příliš neohřívali vlastním teplem.
Těsto nehněťte.
Z obou těst nyní vytvořte menší obdélník o centimetrové tloušťce, odhadem asi 20 × 30 cm. Nebojte se si na začátku pomoci větším množstvím mouky na vál i váleček.
Začněte se sklady delších stran do středu - ve dvacetiminutových intervalech je provádějte opakovaně 3x tak, aby byly na sobě čtyři vrstvy. Mezi jednotlivými opakováními uchovávejte těsto ve fólii v lednici. Po třetím opakování je těsto hotové. Takové vám v lednici vydrží krásné až 5 dní, a dokonce několik týdnů v mrazáku.
Na velikonoční koláč se špenátem budete potřebovat kulatou formu o průměru kolem 20 centimetrů, ideálně menší dortovou formu. Tu si hojně vymažte máslem a vysypte moukou včetně stěn.
Takto připravenou formu vyložte listovým těstem, opět včetně stěn. Na to spotřebujete asi 2/3 připraveného těsta. Poslední třetinu si schovejte na zaklopení koláče. Nyní si také začněte předehřívat troubu na 180 stupňů.
Na náplň spařte v cedníku listy špenátu, nechte okapat, jemně vyždímejte a nasekejte nadrobno. Baby špenát ani sekat nemusíte.
V míse smíchejte se strouhankou, ricottou, parmazánem a dvěma vejci, osolte, opepřete a přidejte strouhaný muškátový oříšek.
Celou náplň opatrně stěrkou stáhněte do formy, v pravidelných rozestupech si vytvořte tři důlky a vyklepněte do nich opatrně zbylá vejce.
Zbytkem těsta náplň zaklopte a u krajů opatrně přitiskněte. Kousky těsta můžete vršek koláče také ozdobit. Párkrát těsto propíchněte vidličkou. Na závěr celý povrch potřete rozšlehaným vejcem a pečte 45 minut do zezlátnutí.
Špenát - nenápadný hrdina
Už od dětství tak nějak víme, že špenát je zdravý. Když se ale na jeho benefity podíváme podrobně, zjistíme, že je to hotový poklad. Ne nadarmo se řadí mezi tzv. superpotraviny. Obsahuje vitamíny B, C a E, spoustu minerálů, železo, a navíc i dostatek bílkoviny a vlákniny. Přitom má minimum kalorií, takže ho můžete jíst často a ve větších porcích. Špenát prospívá zraku, uklidňuje nervy a přispívá ke snižování cholesterolu i posílení kostí. V kuchyni ho využívejte kreativně! Čerstvý se hodí do salátů či do pesta, tepelně zpracovaný vyniká v našem lahodném koláči.
Kvalitní mouka aneb základ každého pekařského úspěchu
Ačkoliv se může zdát, že je mouka jako mouka, není tomu tak. Každá je trochu jiná a na její kvalitě závisí výsledek vašeho pečení. Mouka je živý organismus. Obilí, z něhož je vyrobená, vyrůstá pokaždé za jiných podmínek, někdy prší, někdy je sucho, a tak i mouka je pokaždé trochu jiná. Je to normální. Někdy je zkrátka potřeba přidat do těsta vodu, jindy ubrat, někdy je potřeba přidat na hnětení, jindy na teplotě. Někteří výrobci jsou však schopni i přes tato úskalí zajistit stálou kvalitu mouky. Například mouky Babiččina volba se tyto přirozené výkyvyve svých mlýnech snaží minimalizovat zpřísněním interních limitů, kam spadá i pečlivý výběr obilí vysoké jakosti od lokálních zemědělců pocházejícího z úrodných oblastí České republiky. S moukami Babiččina volba tak máte jistotu, že budete dosahovat kvalitních výsledků pečení celý rok. Mouky stále kvality Babiččina volba využívá také známý pekař a cukrář, mistr ve svém oboru, Josef Maršálek, který je zároveň ambasadorem značky.