velikost písma malá střední velká
Překvapení v kuchyni
Tipy na dobrotyJak jíst v létě zdravě?
Autor: RedakceVyzkoušejte další skvělou kuchařku z rodiny Fitreceptů, Jak jíme zdravě v létě, která obsahuje 103 zdravých, rychlých, sezonních a hlavně chutných receptů.
Zbrusu nový koncept kuchařky je plný inspirace i srozumitelných návodů a tipů, jak jíst zdravě.
Na knize spolupracovala také RNDr. Michaela Bebová alias Biochemička, odbornice na výživu, a těšit se můžete i na další sezonní pokračování.
Kakaové lívance s broskví a třešněmi
Těsto:
250 g celozrnné špaldové mouky hladké
300 ml polotučného mléka
2 vejce
1/4 lžičky soli
1/2 lžičky jedlé sody
20 g holandského kakaa
50 ml polotučného mléka
3 třešně
1/2 broskve
10 g pekanových ořechů
150 g skyru
Třešně umyjte, rozpulte a zbavte pecek. Broskev nakrájejte na měsíčky a pekanové ořechy nasekejte nahrubo. Poté si rozpalte lívanečník nebo obyčejnou pánev s nepřilnavým povrchem a těsto nalijte po několika menších dávkách na rozpálený povrch. Smažte 1-2 minuty na středním plamenu, dokud se od okrajů jednotlivých lívanců nezačnou tvořit větší bubliny. Následně lívance obraťte a smažte ještě 1 minutu z druhé strany. Upečené lívance rozprostřete na servírovací talíř a přidejte k nim skyr, rozpůlené třešně a nakrájenou broskev. Na závěr vše posypte nasekanými pekanovými ořechy a podávejte.
Lívance s borůvkami
Těsto:
250 g celozrnné špaldové mouky hladké
300 ml polotučného mléka
2 vejce
1/4 lžičky soli
1/2 lžičky jedlé sody
120 g čerstvých borůvek
15 g vlašských ořechů
1/2 lžičky mleté skořice
20 ml vody
150 g skyru
1 lžička medu
1/2 lžičky vanilkového extraktu
Do připraveného těsta na lívance přidejte 1/2 celkového množství borůvek (60 g) a těsto zamíchejte. Rozehřejte si lívanečník nebo pánev s nepřilnavým povrchem a postupně vlévejte připravené těsto. Smažte ho na středním plamenu 1-2 minuty, dokud se od jeho okrajů nezačnou tvořit větší bubliny. Poté lívance obraťte a opékejte ještě 1 minutu z druhé strany. Poté si připravte ořechy se skořicí. Ořechy nasekejte nahrubo, přemístěte je na nepřilnavou pánev a smažte na středním plamenu, dokud ořechy nezačnou pouštět tuk (potrvá to přibližně 4 minuty). V tuto chvíli do pánve přisypte 1/2 lžičky skořice, zamíchejte a pánev odstavte. Následně si svařte borůvky: zbývajících 60 g borůvek dejte na pánev, přilijte 20 ml vody a povařte 4 minuty na mírném plamenu. Na servírovací talíř rozprostřete upečené lívance a posypte je opečenými ořechy. V misce smíchejte skyr, 1 lžičku medu, 1/2 lžičky vanilkového extraktu a svařené borůvky z pánve a výslednou směs podávejte k lívancům.
Kakaové palačinky s rybízovou chia marmeládou
200 g celozrnné špaldové mouky hladké
500 ml polotučného mléka
2 vejce 1/4 lžičky soli
20 g holandského kakaa
50 ml polotučného mléka
50 g červeného rybízu
1 lžička chia semínek
150 g tučného tvarohu (9 % tuku)
Nejdříve si připravte rybízovou chia marmeládu: z červeného rybízu odeberte několik kuliček stranou na ozdobu, zbytek dejte do malého hrnce, rozmačkejte vidličkou a na středním plamenu povařte asi 5 minut. Pak hrnec odstavte, přimíchejte do něj 1 lžičku chia semínek a směs nechte přibližně 10 minut odležet, aby marmeláda stačila zhoustnout. Mezitím si rozehřejte nepřilnavou pánev, nachystejte si těsto a postupně ho na rozehřáté pánvi osmažte. Do pánve vždy naběračkou nalijte část těsta, poté s pánví několikrát zakružte, abyste těsto rovnoměrně rozlili po celé ploše pánve, a palačinku opékejte na středním plamenu 1-1,5 minuty z každé strany. Hotové palačinky přemístěte na servírovací talíř, pomažte tvarohem a připravenou marmeládou a libovolným způsobem je zarolujte nebo přeložte. Na závěr palačinky ozdobte odloženými kuličkami rybízu a podávejte.