velikost písma malá střední velká
Překvapení v kuchyni
DezertJahodová roláda
Autor: Redakce
4 vejce, 2 lžíce citronové šťávy, 140 g pískového cukru, 140 g polohrubé mouky, 1 lžička čerstvě nastrouhané citronové kůry (nejlépe z bio citronu,i tak dobře omytého), 220 g šlehačky, 1 sáček ztužovače šlehačky, 250 g čerstvých jahod, 2 lžíce mouky na utěrku, máslo na vymazání a mouka na vysypání papíru
Vejce našlehejte s cukrem a citronovou šťávou do husté pěny, vmíchejte do ní opatrně po lžících prosetou mouku promíchanou s citronovou kůrou. Plech vyložte pečícím papírem, potřete ho tence máslem a posypte trochu moukou a těsto na něj stejnoměrně rozetřete. Plech vložte do trouby vyhřáté na 180°C a upečte dorůžova (10 - 15 minut). Upečený plát i s papírem překlopte na moukou poprášenou čistou utěrku, stočte do rolády a nechte zchladnout. Jahody omyjte, osušte a nakrýjejte na tenké plátky. Šlehačku vyšlehejte se ztužovačem dotuha. Plát těsta opatrně rozviňte, potřete šlehačkou, posypte nakrájenými jahodami, srolujte a nechte dobře vychladit. Povrch pocukrujte nebo potřete tenkou vrstvou šlehačky.
Foto: Jiří Poláček
Foodstyling: Blanka Poláčková
Připravila: Markéta Ovsíková