velikost písma malá střední velká
Překvapení v kuchyni
SladkostiItalské zuccotto
Autor: Redakce400 ml smetany ke šlehání
(min. 33%)
400 ml smetany na vaření
(min. 12%)
5 žloutků
150 g krupicového cukru
1 lžíce vanilkového extraktu
120 ml likéru Limoncello nebo Amaretto
120 ml vody
150 g jahod + trocha na ozdobení
40-50 cukrářských piškotů
Na ozdobení:
250 ml smetany ke šlehání
2 lžíce moučkového cukru
1 lžička vanilkového extraktu
lístky máty
Obě smetany nalijte do kastrůlku a zahřejte pod bod varu. Žloutky a cukr šlehejte v míse po dobu asi 3 minut a pak zalijte horkou smetanovou směsí. Přelijte do čistého rendlíku a na mírném plameni za stálého míchání vařte, dokud směs nebude připomínat puding (bude to trvat asi 5 minut). Poté nechte trochu zchladnout a připravte ve zmrzlinovači nebo dejte ztuhnout do mrazničky alespoň na 2 hodiny.
Mezitím vyložte vhodnou, ideálně půlkulatou formu potravinářskou fólií. Jakmile bude zmrzlina připravená, smíchejte likér a vodu a přiveďte je pod bod varu. Nechte trochu zchladnout a do směsi namáčejte jednotlivé piškoty.
Asi polovinou z nich poklaďte dno formy. Pak naneste část zmrzliny, část jahod pokrájených na kousky a přikryjte dalšími piškoty. Pokud máte dostatek zmrzliny a piškotů, postup ještě jednou zopakujte a snažte se při tom vytvořit tvar kopule. Povrch dezertu by každopádně měla tvořit souvislá vrstva piškotů.
Pak dezert překryjte fólií a uložte alespoň na 4 hodiny do chladničky. Mezitím vyšlehejte smetanu spolu s cukrem a vanilkovým extraktem dotuha a směsí naplňte cukrářský sáček. Ztuhlý dezert vyklopte na servírovací tác a podle libosti ozdobte šlehačkou, jahodami a lístky máty.
Info: Tento dezert pochází z Itálie a má bezpočet různých variací. Kromě zmrzlinové náplně se nejčastěji připravuje s ricottou či mascarpone.
Připravila: Helena Hladíková
Foto: Stockfood