velikost písma malá střední velká
Překvapení v kuchyni
Kuchařka pro mého mužeItalské tiramisu
Autor: RedakceVeronika Zemanová: Kuchařka pro mého muže
(Perfektní kniha pro muže, který zatím nemá s vařením mnoho zkušeností (nebo vůbec žádné), ale který se do něj neváhá pustit. Ideální dárek pro partnera, kamaráda, bratra, tatínka či dědečka!)
Italské tiramisu
4 čerstvá vejce
150 g moučkového cukru
400 g mascarpone
200 g podlouhlých cukrářských piškotů
175 ml čerstvě uvařené velmi silné kvalitní kávy, vychladlé
5 lžic jemného (tzv. holandského) kakaa
na posypání
Ze všeho nejdříve si rozděl všechna čtyři vejce na žloutky a bílky, přičemž do jedné mísy si dej čtyři žloutky a do druhé mísy bílky pouze dva. Zbývající dva bílky odsuň někam stranou, nebudeš je potřebovat (nebo je ulož do mrazničky, kde vydrží čekat na další zpracování i několik měsíců). Následně si na pomoc přivolej elektrický šlehač, jeho metly ponoř do bílků a při středních otáčkách je šlehej tak dlouho, až se promění v nadýchaný sníh, na němž se tvoří vysoké špičky a který z mísy nevypadne ani při jejím otočení dnem vzhůru. Tento malý zázrak nastane za necelých deset minut. Bílkový sníh dej nyní stranou a svou pozornost zaměř na žloutky. Přisyp k nim všechen cukr a kovovou metlou svižně šlehej, až žloutky s cukrem splynou v jedno.
Poté k nim vmíchej, stále kovovou metlou, všechno mascarpone. Nakonec do tohoto krému vmíchej bílkový sníh - vezmi si na to dřevěnou vařečku a sníh vmíchávej plynulými pohyby směrem ode dna vzhůru. V této fázi nikam nespěchej a počínej si opatrně, jen tak zůstane krém nadýchaný a bude hodný obdivu.
Nyní si vezmi k ruce nádobu, v níž hodláš tiramisu podávat - nejlépe se k tomuto účelu hodí skleněná čtverhranná nádoba o rozměrech 25 cm x 25 cm, pokud však takovou nemáš, dobře poslouží i jakákoliv jiná, ovšem podobných rozměrů. Celé dno nádoby pokryj podlouhlými piškoty naskládanými těsně vedle sebe a vydatně je pokrop studenou kávou.
Následně kávou nasáklé piškoty přikryj vrstvou krému ze žloutků, mascarpone a bílkového sněhu. Na krém opět naskládej piškoty, pokrop je kávou a schovej pod vrstvu krému. Takto pokračuj stále dokola, dokud nevyčerpáš všechny své suroviny, počítej však s tím, že závěrečné slovo bude mít mascarponový krém.
Na samotný závěr si nasyp kakao do cedníku s drobnými dírkami nebo do sítka na čaj a hotové tiramisu jím po celém povrchu štědře zasyp. Tiramisu odlož do lednice a nech jej tam chladit alespoň tři hodiny.
Uvedené recepty byly redakčně upraveny, celé texty najdete v jednotlivých kuchařkách. Více informací na www.smartpress.cz