velikost písma malá střední velká
Překvapení v kuchyni
PolévkyItalská minestrone
Autor: Redakce200 g bílých fazolí
namočených den předem
(např. cannelloni)
1 menší rajče
1 malá brambora
1 bobkový list
olivový olej
4 plátky pancetty
2 střední mrkve
2 řapíky celeru
2 cibule
2 stroužky česneku
1 svazek bazalky
2 konzervy loupaných rajčat
1 malá cuketa
200 ml červeného vína
1 hrst čerstvého špenátu
nebo mangoldu
550 ml kuřecího nebo zeleninového vývaru
50 g špaget
sůl a pepř
Fazole vložte do hrnce, zalijte vodou a společně s nasekaným rajčetem, pokrájenou bramborou a bobkovým listem vařte asi 1 hodinu doměkka. Zatímco se fazole vaří, rozpalte v pánvi 1 lžíci olivového oleje a přidejte nadrobno nakrájené mrkve, celer, pancettu, cibule, česnek a nasekané bazalkové stonky (lístky si ponechte na ozdobu). Na velmi mírném plameni duste 15 minut doměkka.
Pak přidejte konzervovaná rajčata, cuketu nakrájenou na kostičky a zalijte červeným vínem. Nechte 15 minut probublávat. Slijte vodu ze změklých fazolí a odstraňte bramboru, rajče i bobkový list. Fazole zastříkněte olivovým olejem a promíchejte.
Do hrnce k zelenině přidejte fazole, špenát, vývar a špagety, zamíchejte a vařte, dokud těstoviny nebudou hotové. Polévku osolte, opepřete, posypte bazalkovými listy, zastříkněte olivovým olejem a podávejte.
Tip: Polévku ozdobte hoblinami parmazánu.
Připravila: Helena Hladíková / Foto: Gurmet