velikost písma malá střední velká
Překvapení v kuchyni
Podzimní ovoceHruškový džem s karamelem
Autor: RedakceIngredience:
1/2 kg hrušek, 100 g + 50 g cukru, 1/2 Ovocného pektinu Labeta, 150 ml hruškového či jablečného moštu nebo džusu (pokojové teploty), šťávu z 1 citronu nebo 1 lžičku Kyseliny citronové Labeta
Postup:
Připravte si čisté a suché, ideálně předem vyvařené, skleničky.
Začněte přípravou karamelu. 100 g cukru dejte do hrnce se silnějším dnem (ideálně vyšší hrnec) a velmi pozvolna jej nechte rozpustit.
Dejte pozor, ať se karamel nezačne připalovat, tedy hodně a rychle tmavnout, byl by hořký. Než se cukr rozpustí, pokrájejte hrušky na malé kostičky.
Až bude cukr rozpuštěný na karamel, vsypte do něj nakrájené hrušky a promíchejte. Zalijte moštem a nechte pár minut povařit, dokud se hrušky nerozvaří.
Přidejte i šťávu z citronu nebo 1-2 lžičky kyseliny citronové. Pokud karamel po vložení dalších ingrediencí ztvrdne, ničeho se nebojte, je to jen reakce na teplotní změnu a teplem se opět rozpustí.
Karamel vždy vařte pozvolna a další ingredience vkládejte/lijte velmi opatrně. Pektin smíchejte se zbylým cukrem a nasypte k hruškám, promíchejte a nechte dalších 5 minut povařit. Ještě horký džem plňte do skleniček.
Skleničky ihned zavíčkujte a otočte na chvíli dnem vzhůru. Džem můžete pro delší trvanlivost také zavařit.
Zavařujte v hrnci s vodou, na mírném stupni cca 20 minut. Nebo ve vodní lázni v troubě.