velikost písma malá střední velká
Překvapení v kuchyni
Jablka a hruškyHrušková šarlota
Autor: RedakceHrušková šarlota
6 hrušek
50 g krystalového cukru
1 citron
3 žloutky
6 plátků želatiny (10 g)
80 g moučkového cukru
špetka mleté vanilky
400 ml smetany ke šlehání
250 g dlouhých piškotů
50 ml koňaku
1 lžíce mandlových lupínků.
Tři hrušky oloupejte, vykrojte jaderník, zalijte citronovou šťávou a posypejte cukrem.
Přidejte vodu, aby hrušky byly ponořené a zvolna je uvařte doměkka. Poté nechte vychladnout.
Formu na šarlotu nebo mísu na koláč vyložte potravinářskou fólií, obvod pokryjte cukrářskými piškoty a lehce je pokropte koňakem.
Želatinu vložte do misky, zalijte studenou vodou a nechte nabobtnat. Jednu hrušku nechte na ozdobu, zbylé dvě nakrájejte na kousky.
Žloutky v hlubší misce rozetřete s cukrem, nádobu postavte do kastrolu s horkou vodou, šlehejte a zahřívejte do zhoustnutí.
Chvilku míchejte a pak misku vyndejte z lázně. Želatinu přidejte do teplého krému a pokračujte v míchání, dokud se nerozpustí.
Pak vyšlehejte smetanu na hustou šlehačku a po částech ji opatrně smíchejte se žloutkovou pěnou. Část krému dejte do připravené formy, pokryjte trochou nakrájených hrušek a piškotů namočených v koňaku.
Opakujte do spotřebování a zakončete vrstvou piškotů, poté nechte v chladu několik hodin ztuhnout.
Před servírováním šarlotu vyklopte na tác, povrch ozdobte hruškou nakrájenou do vějíře a posypejte nasucho opečenými mandlovými lupínky.