velikost písma malá střední velká
Překvapení v kuchyni
Hrstková polévka
Autor: RedakceHrstková polévka patří mezi tradiční pokrmy české kuchyně. Je sytá, plná vitaminů a její základní ingrediencí je směs luštěnin. Stačí dát po hrstce čočky, hrachu a fazolí nebo sáhnout po již připravené směsi, která obsahuje hned několik druhů těchto luštěnin.
„Hrstková polévka je vhodným pokrmem bohatým na bílkoviny, vlákninu a minerální látky. Poslouží jako odpolední svačina nebo 1. večeře sportovcům i těm, kteří redukují svoji hmotnost. Pokud do porce polévky přidáme lžičku ghí, obohatíme pokrm o vhodné tuky a chuť bude lahodnější," doporučuje Mgr. Milan Merva, specialista na zdravý životní styl značky Menu Gold a osobní trenér.
Hrstka
Směs čočky velkozrnné, hrachu žlutého, fazole malé bílé, fazole barevné, fazole adzuki, čočky červené půlené a fazole mungo je určena primárně k přípravě hrstkové polévky. Můžeme z ní ale připravit i pomazánku, karbanátky nebo kaše.
MENU GOLD Hrstka 500 g, cena cca 32,90 Kč
Recept MENU GOLD
Hrstková polévka
Na 4 porce:
250 g směsi luštěnin Hrstka Menu Gold
3 kuličky nového koření
5 kuliček celého pepře
snítka libečku
2 mrkve
1 petržel
¼ celeru
petrželová nať
1 stroužek česneku
mletý pepř
mletá červená paprika
1 cibule
50 g másla
2 lžíce hladké mouky
Směs luštěnin Hrstka Menu Gold namočíme na 4 hodiny do studené vody. Před vařením směs slijeme a v čisté vodě vaříme spolu s novým kořením, celým pepřem a libečkem cca 50 minut. Občas promícháme.
Poté přidáme očištěnou kořenovou zeleninu nakrájenou nadrobno. Osolíme, ochutíme a přidáme prolisovaný česnek.
Cibuli nakrájíme nadrobno a na rozehřátém másle necháme zesklovatět. Zaprášíme moukou a orestujeme.
Hotovou jíšku vmícháme do polévky a necháme projít varem. Hrstkovou polévku servírujeme ozdobenou čerstvou petrželkou.
Náš tip: můžeme podávat i s chlebem jako vydatnou večeři.