velikost písma malá střední velká
Překvapení v kuchyni
Recept zimyHovězí líčka s pečenou kořenovou zeleninou
Autor: Redakce„V zimě potřebujeme vydatná jídla. Hovězí maso v kombinaci s kořenovou zeleninou má specifickou neodolatelnou chuť - maso získá vůni zeleniny a zelenina zase vůni masa. Je to ideální pokrm do zimy a studeného počasí," říká Josef Tydlačka, kreativní šéfkuchař Spa hotelu Lanterna ve Velkých Karlovicích, který pro vás připravil recept na hovězí líčka s pečenou kořenovou zeleninou a bramborovou kaší.
Potřebujeme:
600 g hovězích líček
2 cibule
100 g sádla
300 ml červeného vína
(důležitá rada - čím lepší víno, tím lepší líčka!)
100 g mrkve
100 g celeru
100 g petržele
50 g másla
500 g brambor
100 ml smetany
100 ml mléka
100 g másla
lžíce rajského protlaku
sůl, pepř
Postup:
1. Hovězí líčka opláchneme, osušíme, očistíme od blan a nakrájíme na stejné kousky. Osolíme, opepříme, orestujeme dozlatova na sádle.
2. Líčka vyjmeme a ve výpeku orestujeme nakrájenou cibuli dozlatova. Ke konci přidáme lžičku rajského protlaku, zalijeme vínem a orestujeme „do zrcadla". Je důležité odpařit co nejvíce z vína. Pak už jen přidáme líčka, zalijeme je vývarem a dusíme pod poklicí doměkka.
3. Kořenovou zeleninu nakrájíme na tenké plátky a opečeme na másle dozlatova, osolíme, opepříme.
4. Jako přílohu můžeme zvolit bramborovou kaši: Brambory uvaříme ve vroucí osolené vodě doměkka, scedíme je a rozšleháme s máslem, mlékem a smetanou. Pro hladší kaši můžeme propasírovat přes sítko.
Rada Josefa Tydlačky ze Spa hotelu Lanterna, jak pokrm servírovat:
Bramborovou kaši dáme na střed talíře, uděláme do ní důlek na líčka a ta posypeme orestovanou zeleninou.