velikost písma malá střední velká
Překvapení v kuchyni
MasoHovězí kuličky s rajčatovou omáčkou
Autor: Redakce2 lžíce olivového oleje
1 cibule
2 stroužky česneku
2 lžičky sušené bazalky
2 lžičky sušeného oregana
špetka chilli vloček
600 g krájených konzervovaných rajčat
špetka krupicového cukru
50 g strouhanky
1 velké vejce
3 lžíce mléka
600 g mletého hovězího masa
sůl
čerstvě mletý pepř
350 g rýže
1 hrst mátových lístků
1 menší okurka
2 velké mrkve
Troubu předehřejte na 200 °C. Ve velké pánvi rozpalte olej a smažte na něm pokrájenou cibuli, česnek a sůl doměkka (bude to trvat 5-7 minut). Přisypte 1 lžičku bazalky a 1 lžičku oregana, chilli vločky, rajčata a cukr. Dochuťte solí a pepřem a podlijte trochou vody. Přiveďte k varu a za občasného promíchání vařte asi 30 minut. Mezitím smíchejte strouhanku, vejce a mléko a nechte 2-3 minuty odpočinout. Teprve pak přidejte maso, zbývající bylinky, 1 lžičku soli a 1/2 lžičky pepře. Rukama důkladně zpracujte a z masové hmoty tvořte kuličky, které vyskládejte na plech vyložený pečicím papírem. Vložte do trouby a pečte asi 20 minut dozlatova. Hotové kuličky vmíchejte do rajčatové omáčky. Uvařte rýži podle návodu na obalu v osolené vodě. Načechrejte ji vidličkou a vmíchejte nasekanou mátu. Omáčku s kuličkami ještě trochu prohřejte a podávejte společně s rýží. Ozdobte plátky okurky, mrkve a lístky máty.
Tip: Místo rýže můžete servírovat zeleninový salát s mátou.
Připravila: Helena Hladíková
Foto: Stockfood