velikost písma malá střední velká
Překvapení v kuchyni
Španělská kuchyněHovězí empanadas
Autor: Redakce300 g hladké mouky
50 g másla
2 vejce
asi 100 ml vody
1 polévková lžíce octa
1/4 lžičky soli
Náplň:
2-3 lžíce olivového oleje
2 šalotky
300 g mletého hovězího masa
150 ml červeného vína
100 g na kostičky nakrájeného choriza
1 lžíce rajského protlaku
2-3 lžíce pečených paprik
1 lžíce nasekané zelené petrželky
sůl
pepř
chilli
1 vejce na potření
Hladkou mouku rozdrobte s máslem a solí, přidejte vejce, vodu a vypracujte vláčné těsto. Zabalte ho do fólie a nechejte v chladu 30 minut odpočinout. Papriky opečte v troubě předehřáté na 180 °C, pak je zabalte do fólie a nechejte 5 minut zchladnout. Poté je oloupejte a nakrájejte na kostičky. Šalotku nasekejte nadrobno a osmažte ji na rozpáleném oleji. Přidejte maso, podlijte vínem a duste doměkka a do zhoustnutí. Nakonec vmíchejte nakrájené chorizo, papriky a petrželku a podle chuti osolte a opepřete. Chcete-li, přidejte ještě špetku chilli. Těsto rozválejte natenko a vykrájejte z něj kolečka o průměru asi 10 cm. Okraje těsta lehce potřete rozšlehaným vejcem a do středu rozdělte náplň. Těsto přehněte a okraje dobře přimáčkněte. Taštičky rozložte na plech vyložený pečicím papírem a potřete je vejcem. Vložte do trouby předehřáté na 180 °C a pečte 15-20 minut. Podávejte teplé nebo studené s omáčkami podle chuti.
Tip: Vyzkoušet můžete také náplň tuňákovou, zeleninovou nebo s kousky chobotnice.