velikost písma malá střední velká
Překvapení v kuchyni
Chalupářské receptyHlívový guláš
Autor: Redakce1 kg hlívy ústřičné
500 g cibule
3 lžíce sádla
600-800 ml vody nebo vývaru
3 stroužky česneku
1 a 1/2 lžíce sladké papriky
2 lžíce rajského protlaku
1 lžíce sušené majoránky
1 lžička kmínu
čerstvá majoránka na ozdobení
2 lžíce hladké mouky
sůl
pepř
Hlívu omyjte a pokrájejte na proužky. Cibuli nakrájejte nadrobno. Ve velkém hrnci rozpusťte sádlo, přidejte cibuli a osmažte dozlatova. Přisypejte hlívu a zprudka orestujte. Pak přidejte kmín, papriku, sušenou majoránku, protlak, utřený česnek, sůl a pepř. Promíchejte, zalijte tekutinou a duste pod pokličkou 15-20 minut doměkka. Mouku vsypejte do hrníčku, přilijte 50 ml vody a rozmíchejte na řídkou kaši. Přidejte trochu tekutiny z guláše a míchejte, dokud se vše nespojí. Vlijte do guláše a za stálého míchání vařte do zhoustnutí. Dochuťte solí, pepřem a posypejte čerstvou majoránkou.
Tip: Hlíva dokonale nahradí maso a guláši dodá výraznou chuť, takže spokojeni budou i zapřisáhlí masožravci!
foto: Gurmet