velikost písma malá střední velká
Překvapení v kuchyni
Zdravé jako fíkFíková pizza s gorgonzolou
Autor: RedakceVíte, že... některé odrůdy přezrálých fíků obsahují až padesát procent cukru, v sušených se jeho podíl zvyšuje na sedmdesát procent? Přesto je jejich glykemický index poměrně nízký, proto jsou vhodné pro osoby s cukrovkou. Fíky jsou také plné vitaminů, minerálů (vápník, draslík, sodík) a antioxidantů, obsahují vysoké množství vlákniny pro zdravé trávení.
Tip: Jednoduchý ricottový základ nechá fíky zazářit, plísňový sýr a cibule zase lehce srazí jejich sladkost. Pokud toužíte po další chuti, přidejte sušenou šunku nebo bresaolu.
Ingredience
500 g hladké mouky
4 g sušeného droždí
250 ml vlažné vody
3 lžíce olivového oleje + na zakápnutí
1/2 lžičky soli
Obloha:
8 fíků
1 červená cibule
1 stroužek česneku
2 snítky čerstvého rozmarýnu
250 g gorgonzoly
250 g ricotty
70 ml smetany ke šlehání
2 hrsti rukoly
sůl a pepř
Postup:
Do mísy vsypte mouku a droždí, přilijte vlažnou vodu a olej a promíchejte. Jakmile se vše začne spojovat, přidejte sůl a vypracujte hladké, nelepivé těsto. Dejte ho do lednice a nechte kynout přes noc.
Druhý den promíchejte ricottu s prolisovaným česnekem, osolte ji, opepřete a podle potřeby nařeďte smetanou tak, aby se směs dala lehce roztírat. Fíky nakrájejte na čtvrtiny, cibuli na klínky. Troubu předehřejte na maximum a dejte do ní nahřát plech.
Čtvrtinu těsta rozválejte na tenkou placku a přeneste ji na pečicí papír. Pizzu potřete částí ochucené ricotty a dejte na ni čtvrtinu fíků a cibule, můžete přidat i trochu nasekaného rozmarýnu.
Posypte částí gorgonzoly, zakápněte olejem a rychlým pohybem papír s pizzou přehoďte na rozpálený plech a vraťte do trouby.
Pečte 10 minut, mezitím připravte další kus. Hotové pizzy posypte zbylým rozmarýnem a opranou rukolou a ihned podávejte.
Připravila: Jitka Musilová Zdroj a foto: Gurmet