velikost písma malá střední velká
Překvapení v kuchyni
Vege menuDýňové burgery
Autor: Redakce500 g dužiny z dýně (nejlépe Hokkaido)
1 cibule
2 stroužky česneku
2 lžíce oleje
50 g mletých ovesných vloček
1 vejce
1 lžíce dýňových semínek
asi 2 rohlíky na strouhání
žemle
rajčata
několik listů salátu
trocha cibule
jogurtový dip
olej na smažení
Dýni nakrájejte na kostičky a rozložte je spolu s oloupanými stroužky česneku a nakrájenou cibulí na plech vyložený pečicím papírem.
Pokapejte olejem, promíchejte a vložte do trouby předehřáté na 180 °C. Pečte 20-30 minut, dokud dýně nebude měkká.
Ovesné vločky a dýňová semínka osmažte nasucho na pánvi. Dýni vyjměte z trouby, nasypte do mísy a rozmačkejte vidličkou na hrubou kaši.
Přimíchejte dýňová semínka a vločky, vejce, promíchejte a nechte asi 10 minut odstát. Pak podle potřeby zahustěte strouhankou a upravte podle velikosti žemlí na placičky, které smažte z obou stran na rozpáleném oleji.
Žemle potřete jogurtovým dipem, rozložte na ně listy salátu, burgery, plátky rajčat, cibule a podle chuti přidejte dip. Zakryjte vrchní stranou housky.
Tip: Ke směsi na burgery můžete přidat vařenou cizrnu a špetku římského kmínu, který je krásně provoní.
Připravila: Blanka Poláčková / Foto: Jiří Poláček / Odpovědná redaktorka: Helena Hladíková