velikost písma malá střední velká
Překvapení v kuchyni
Podzimní plodyDýňová polévka s domácím chlebem
Autor: RedakceIngredience:
Na polévku:
- 1 ks bio dýně
- 1 ks bio cibule
- 2 stroužky bio česneku
- 1 ks bio chilli papričky
- 1,5 l bio vývaru
- 100 ml bio smetany
- bio rostlinný olej
- bio muškátový oříšek
- sůl a bio pepř na dochucení
Nejprve si předehřejte troubu na 180 stupňů. Dýni omyjte, rozkrojte, vydlabejte semínka a nakrájejte na kostičky.
Pokapejte olivovým olejem a dejte péct asi na 15-20 minut. Mezitím si připravte cibuli, kterou nasekejte najemno.
Orestujte v hrnci a poté k ní přidejte dýni. Osolte, opepřete a podlijte vývarem.
Polévku vaříme asi čtvrt hodiny. Poté přidáme prolisovaný česnek, sůl, pepř a najemno nasekanou chilli papričku.
še rozmixujeme pomocí tyčového mixéru do jemného krému, přidáme smetanu a vaříme ještě pět minut. Na závěr okořeníme muškátovým oříškem a předem nasucho opraženými dýňovými semínky.
Pro ještě lepší chuť můžeme výslednou polévku pokapat lanýžovým olejem.
Na chleba:
- 1 kg bio mouky (hladká pšeničná bio mouka)
- 0,6 l vody
- kvas
- 30 g soli
Všechny ingredience smíchejte dohromady tak, aby se vytvořilo těsto a nechte jej hodinu odpočinout. S naolejovanýma rukama poté těsto třikrát přeložte směrem od sebe a třikrát směrem do strany.
Podle teploty v místnosti a aktivity kvasu kyne čtyři až dvanáct hodin (při teplotě nižší než 15°C kyne déle, při vyšší je proces rychlejší).
Vykynuté těsto zabalte do potřebného tvaru, který odpovídá ošatce. Je třeba s ním zacházet opatrně, aby nedošlo k vymačkání vzduchových bublin.
Poté nechte krátce dokynout a pečte 40 minut při teplotě 200°C.
Kupujte BIO. Pro budoucnost!
Správným krokem, jak podpořit ekologické zemědělce, kteří přirozeně pečují o půdu, krajinu a hospodářská zvířata s maximální ohleduplností, je nákup jejich bioproduktů. Tím, že zvolíte lokálního dodavatele, máte navíc jistotu, že bioprodukty neputovaly dlouhé kilometry přes půl světa. Distribuční
cesty a dojezdové vzdálenosti jsou velmi krátké. To pomůže nejen přírodě, ale rovněž nám i budoucím generacím.
Co je BIO?
BIO je certifikovaný systém hospodaření podložený národní i evropskou legislativou s vlastním kontrolním systémem garantovaným ze strany státu. BIO může být pouze ta potravina, která splňuje zákonem dané a státem kontrolované požadavky pro ekologické zemědělství. To je založeno na pestrém osevním postupu a péči o půdu. Pole jsou plná života, nepoužívají se na nich umělá hnojiva, pesticidy, geneticky modifikované organismy ani jiné chemické postřiky. Zvířata nejsou pouze využívána, ale je o ně s láskou pečováno. Produkce biopotravin v ekologickém zemědělství přírodu neničí. Naopak ji zlepšuje a uchovává pro příští generace.
Bioprodukty jsou vždy viditelně označené logy, která smí používat pouze ti producenti, již dodržují přesné legislativní zásady ekologické produkce. Systém prověřování je nastaven tak, že minimálně jedenkrát za rok projde celý řetězec od prvovýroby až po distribuci kompletní speciální kontrolou.