velikost písma malá střední velká
Překvapení v kuchyni
Pečeme...Domácí kváskový chleba
Autor: RedakceIngredience
žitný kvas 350 g
pšeničná chlebová mouka 350 g
vlažná voda 190 ml
chlebové koření Vitana 2 lžičky
sůl 2 lžičky
Příprava receptu
V míse smíchejte kvásek, prosátou mouku, vodu, koření a sůl.
Těsto hnětejte v robotu 10-15 minut hákem nebo ručně pomocí vařečky.
Poté těsto vyklopte na pomoučený vál a zapracujte další mouku, dokud těsto nepřestane lepit a nebude mít sametový povrch.
Vytvarovaný bochník přesuňte hladší stranou dolů do moukou vysypané ošatky a nechte kynout přibližně 5 hodin. Správně vykynutý chléb bude mít dvojnásobný objem.
Troubu předehřejte na 250 °C, chléb z ošatky opatrně vyklopte na plech, uprostřed ho nařízněte ostrým nožem a vložte do trouby na 30 minut, do které zároveň vstříkněte trochu vody, aby se vytvořila pára.
Po vyndání chléb přesuňte na mřížku a nechte vychladnout.