velikost písma malá střední velká
Překvapení v kuchyni
Slané pečivoDalamánky z bramborového těsta
Autor: Redakce½ kostky droždí
asi 330 ml mléka nebo vody
250 g chlebové pšeničné mouky
250 g chlebové žitné mouky
špetka cukru
80 g předem uvařených a vychladlých brambor
1 vrchovatá lžičky soli
hrubá sůl nebo kmín na posypání
Z droždí, mléka nebo vody, špetky cukru a lžičky mouky nechte vzejít kvásek. Do mísy nebo na vál prosejte mouku a smíchejte se solí. Přidejte prolisované nebo najemno nastrouhané brambory a vykynutý kvásek a vypracujte tužší těsto. Zakryjte ho čistou nahřátou utěrkou a nechte asi hodinu kynout. Propracujte, nechte ještě chvíli kynout a potom tvořte stejné bochánky, které naskládejte na plech vyložený pečicím papírem. Nechte asi 20 minut nakynout, každý nařízněte podélně ostrým nožem, potřete vlažnou vodou a posypte solí nebo kmínem. Plech vložte do trouby vyhřáté na 200°C (do trouby vložte plecháček s osolenou vodou) a pečte 15 - 20 minut. Dalamánky nechte vychladnout nejlépe na mřížce a podávejte jako přílohu, nebo namazané máslem a marmeládou, či použijte k přípravě sendvičů.
Foto: Jiří Poláček
Foodstyling: Blanka Poláčková
Připravila: Markéta Ovsíková