velikost písma malá střední velká
Překvapení v kuchyni
V hlavní roli láskaĎábelsky čokoládový dort
Autor: Redakce· 385 g hladké mouky
· 1 lžička soli
· 1 a 1/2 lžičky jedlé sody
· 1 lžička kypřicího prášku
· 115 g másla
· 80 g kakaa
· 200 g třtinového cukru
· 170 g krystalového cukru
· 235 ml mléka
· 175 ml horké kávy
· 4 vejce
· 2 uvařené červené řepy
· koktejlové třešně se stopkouKrém:
· 500 g hořké čokolády
· 250 ml smetany
· 140 g máslaŘepu rozmixujte na pyré.
Dno kulaté dortové formy vyložte pečicím papírem.
V míse smíchejte mouku, prášek do pečiva, sodu a sůl.
V jiné míse vyšlehejte máslo a oba cukry do světlé pěny.
Za stálého šlehání postupně přidávejte vejce, kávu a mléko.
Pak do máslové směsi zapracujte sypké suroviny a nakonec vmíchejte řepné pyré.
Vložte do trouby předehřáté na 170 °C a pečte 25-30 minut.
Upečený korpus nechejte 15 minut odpočinout ve formě, pak ho vyklopte a nechejte vychladnout na mřížce.
Mezitím rozpusťte čokoládu, smetanu a máslo ve vodní lázni na hladký krém.
Vložte do chladničky a za občasného promíchání nechejte vychladnout a ztuhnout (trvá to asi dvě hodiny).
Vychladlý korpus opatrně rozkrojte na tři až čtyři pláty a každý namažte krémem.
Naskládejte je na sebe a nakonec potřete vršek i boky dortu.
Ozdobte kousky čokolády a třešničkami.