velikost písma malá střední velká
Překvapení v kuchyni
Bez lepkuČokoládový koláč
Autor: Redakce170 g hořké čokolády
4 vejce
2 lžíce nadrobno nakrájené kandované pomerančové kůry
2 lžíce pomerančového likéru (nebo jiného alkoholu)
špetka soli
100 g lískových oříšků
70 g kukuřičné polohrubé mouky
30 g krupicového cukru
6 lžic vody
Koláčovou nebo dortovou formu vyložte pečicím papírem.
Polovinu oříšků umelte najemno a druhou nasekejte nahrubo.
V míse smíchejte polovinu mletých oříšků, kukuřičnou mouku, cukr, 3 lžíce vody a jedno vejce.
Směs přendejte do formy a vložte do trouby předehřáté na 150 °C.
Pečte asi 10 minut. Mezitím do misky nalámejte čokoládu, přidejte 3 lžíce vody a vložte do teplé vodní lázně.
Za stálého míchání rozpusťte čokoládu, odstavte a mísu vyjměte. Do čokolády vmíchejte likér a pomerančovou kůru a nechejte trochu zchladnout.
Pak přimíchejte žloutky. Z bílků a soli ušlehejte vláčný sníh a po částech ho opatrně vmíchejte do čokoládové směsi. Směs nalijte do připravené formy a posypejte zbylými oříšky.
Vložte do trouby předehřáté na 140 °C a pečte po dobu asi 30 minut.
Tip: Koláč podávejte s omáčkou z rozmačkaných višní a posypejte nastrouhanou kůrou z bio pomeranče.
Připravila: Blanka Poláčková Foto: Jiří Poláček
Odpovědná redaktorka: Helena Hladíková