velikost písma malá střední velká
Překvapení v kuchyni
Novoroční obědČočka s uzenou makrelou a pečenou kořenovou zeleninou
Autor: RedakceČočka nemusí být na talíři jen s okurkou a uzeným... zkuste změnu:
4 porce
Ingredience:
350 g čočky Menu Gold
200 g mrkve
200 g celeru
cukr krystal
ocet
1 stroužek česneku
olivový olej
100 g cibule
sójová omáčka
sůl
pepř
2 uzené makrely
Postup:
Čočku vložíme do vroucí vody a společně s kořenovou zeleninou uvaříme na „skus".
Poté zeleninu nakrájíme na hranolky, jemně pocukrujeme, zakápneme octem, osolíme dle chuti a dopečeme v troubě nebo na pánvi s rozpuštěným kouskem másla do zlatova.
Čočku ochutíme sójovou omáčkou, utřeným česnekem, osolíme, opepříme a přidáme na lžíci olivového oleje a zarestovanou cibuli.
Makrely zbavíme kůže a kostí a nakrájíme na kousky.
Ochucenou čočku servírujeme společně s kousky makrely a pečenou zeleninou.
Velkozrnná čočka
Velkozrnná čočka je velmi oblíbená luštěnina. Má lepší stravitelnost než hrách a fazole. Působí preventivně proti rakovině. Obsahuje významný podíl bílkovin a vlákniny. Obsahuje nízký podíl tuku. Patří k nejznámějším luštěninám a mnozí s nás si bez ní nedokáží přestavit novoroční oběd.