velikost písma malá střední velká
Překvapení v kuchyni
CitrusyCitronové tartaletky
Autor: Redakce350 g hladké mouky
60 g moučkového cukru
špetka soli
kůra z 1/2 citronu
180 g másla
1 žloutek
3 lžíce studené vody
Na krém:
70 g krystalového cukru
20 g maizeny
3 žloutky
asi 5 citronů
hrst suchých fazolí
Na vál prosejte mouku, moučkový cukr a špetku soli. Přidejte citronovou kůru a máslo a vytvořte těsto připomínající drobenku. Zapracujte žloutek a vodu a rychle vypracujte hladké těsto. Zabalte ho do fólie a nechte odpočinout v chladničce. Těstem naplňte vymazané a vysypané formičky na tartaletky, pokryjte je kouskem alobalu nebo pečicího papíru a posypte suchými fazolemi. Vložte do trouby předehřáté na 180 °C a pečte dozlatova asi 15 minut. Pak fazole vysypte a podle potřeby tartaletky ještě dopečte nebo vyklopte. Nechte zchladnout a mezitím vymačkejte šťávu z citronů. Šťávu dolijte vodou do objemu 300 ml a přelijte do kastrolu. Přidejte žloutky (2 bílky si nechte stranou), maizenu, cukr a za občasného míchání vařte do zhoustnutí. Ze dvou bílků a lžíce citronové šťávy vyšlehejte pevný sníh. Každou tartaletku naplňte krémem a ozdobte sněhovou čepičkou. Krátce zapečte v troubě, dokud sníh nezezlátne.
Tip: Křehké a lahodné tartaletky naplňte jakýmkoli oblíbeným krémem a dozdobte čerstvým ovocem, ořechy či semínky. Korpusy si můžete upéct dopředu a naplnit až těsně předtím, než dorazí návštěva.