velikost písma malá střední velká
Překvapení v kuchyni
LahůdkaChřest v bylinkovém těstíčku
Autor: Redakce16 až 20 stonků bílého i zeleného chřestu
2 vejce
2 lžíce hladké mouky + trocha na obalení
2 lžíce najemno nasekané petrželky a bazalky
8 až 10 plátků vepřové šunky
3 lžíce vody
olej
sůl
pepř
Domácí tatarka:
200 g kvalitní majonézy
1 jarní cibulka
2 nakládané okurky
1 lžíce nakládaného zeleného pepře
1 lžička citronové šťávy
sůl
pepř
Bílý chřest oloupejte celý (kromě špičky), u zeleného stačí jen spodní třetina. Vodu v hrnci osolte a přiveďte k varu. Stonky chřestu převažte kuchyňským provázkem, aby se lépe vyndávaly z hrnce. Vložte do vroucí vody a vařte 4 minuty. Mezitím si připravte tatarku. Cibulku nasekejte a okurky nakrájejte nadrobno.
Promíchejte s majonézou, pepřem a citronovou šťávou, podle chuti osolte a opepřete. Uvařený chřest vyjměte z hrnce a prolijte studenou vodou. Pak v misce prošlehejte vejce s moukou, bylinkami, špetkou soli, pepřem a vodou.
Plátky šunky překrojte na poloviny a každým plátkem omotejte jeden stonek chřestu. Obalte je v hladké mouce a poté namočte do bylinkového těstíčka. V pánvi rozehřejte olej a chřestové stonky osmažte dozlatova. Poté je položte na papírovou utěrku, aby se vsákl přebytečný tuk. Podávejte s domácí tatarkou a vařenými bramborami.
Tip: Ještě lepší tatarku připravíte z vlastní majonézy. Stačí do misky vyklepnout žloutek z čerstvého vajíčka, přidat špetku soli, lžičku hořčice a prolisovaný stroužek česneku. Šlehejte a po kapkách přilévejte slunečnicový olej. Když začne směs houstnout, přilévání zrychlete, dokud nespotřebujete asi 200 ml oleje.
foto: Gurmet