velikost písma malá střední velká
Překvapení v kuchyni
SkořiceChlebíček se sušeným ovocem
Autor: Redakce
350 g směsi sušeného ovoce (datle, fíky, hrušky)
120 g směsi citronátu a kandované pomerančové kůry
250 g lískových oříšků
50 g rozinek
asi 6 lžic pálenky (hruškovice, apod.)
1 lžička skořice
2 lžičky koření do perníku
100 g celozrnné žitné mouky
50 g hladké pšeničné mouky (nejlépe celozrnné)
1 lžička cukru
125 ml mléka nebo vody
1 kostka droždí
2 lžíce másla
1 lžíce citronové šťávy
1 lžička vanilkového cukru
špetka soli
tuk na vymazání plechu
mouka na vál
Den předem zalijte směs sušeného ovoce asi 300 ml vody a nechte stát. Druhý den vodu slijte a odložte stranou. Datle vypeckujte a nakrájejte na proužky. Ostatní ovoce a kandovanou kůru nakrájejte na kousky. Oříšky nasekejte nahrubo. Vše dejte do mísy a promíchejte s kořením, pálenkou a propranými rozinkami. V jiné míse smíchejte mouky, utvořte důlek a do něj nalijte trochu vlažného mléka nebo vody, přidejte cukr a rozdrobené droždí. Přehrňte ze stran moukou, zakryjte a nechte na teplém místě 15 minut kynout. Rozehřáté vlažné máslo, zbytek mléka nebo vody, citronovou šťávu, vanilkový cukr a sůl smíchejte a přidejte k mouce. Vypracujte těsto a nechte zakryté asi hodinu kynout. Propracujte a nechte znovu asi půl hodiny kynout. Potom zapracujte do těsta ovocnou směs a na pomoučeném vále utvořte bochník. Ten nechte opět půl hodiny kynout. Pak ho přendejte na vymazaný plech, potřete vodou (můžete do ní přidat mandlovou tresť) a vložte do trouby vyhřáté na 180°C. Pečte asi 60 minut a během pečení několikrát přetřete vodou (prvních 20 minut ale troubu neotvírejte). Clebíček můžete konzumovat ihned, ale bude lepší, když ho zabalíte do alobalu a necháte několik dní uležet.
Foto: Jiří Poláček
Foodstyling: Blanka Poláčková
Připravila: Markéta Ovsíková