velikost písma malá střední velká
Překvapení v kuchyni
Zdravé a dobréChia brownies a jahodovým tataráčkem
Autor: Redakce4 porce
Ingredience:
60 g chia semínek Menu Gold
130 g hladké mouky
30 g kakaa
60 g cukru moučka
80 ml mléka
3 g sody
60 g čokolády
60 g ořechů
120 ml kávy
200 g jahod
čerstvá máta
Postup:
Chia semínka zalijeme 1 dl vroucí vody a necháme cca 20 minut odstát.
Čokoládu a ořechy nasekáme nahrubo a spolu s hladkou moukou, kakaem, cukrem a jedlou sodou zamícháme.
Přilijeme vlažnou černou kávu, mléko a nabobtnaná chia semínka.
Dobře vše promícháme a vlijeme do pekáčku vyloženého pečicím papírem.
Vložíme do trouby do rozehřáté na 180°C a pečeme cca 45 minut.
Polovinu jahod nakrájíme na kostičky, druhou polovinu rozmixujeme tyčovým mixérem.
Mátu nasekáme najemno a vše zlehka zamícháme.
Brownies po upečení přikryjeme kuchyňskou bavlněnou utěrkou a necháme vychladnout.
Poté nakrájíme a podáváme s jahodovým tataráčkem.
INFO:
Chia semínka hydratují a doplní minerály
Chia semínka mají ohromné hydrofilní vlastnosti. Dokáží navázat tolik vody, že zvětší svůj objem až 12x. Díky nim je tělo zevnitř skvěle hydratováno, což má příznivý vliv na jakoukoliv fyzickou zátěž.
U hydrofilních vlastností však pozitiva nekončí. Obsahují proteiny, kvalitní sacharidy a také tuky. Jsou zdrojem Omega-3 mastných kyselin, které příznivě působí na kardiovaskulární systém, vydatným zdrojem vlákniny, vápníku a antioxidantů. Jsou také přirozeným zdrojem železa, zinku, fosforu, magnesia a dalších důležitých živin.
Semínka jsou šedá až černá, dlouhá okolo jednoho milimetru, obsahují vápník, antioxidanty a omega-3 nenasycené mastné kyseliny. Zahánějí pocit únavy, žízně a hladu.
Konzumují se vcelku i mleté, s jogurtem, jako součást zeleninových salátů nebo se přidávají do pečiva. Když se zalijí vodou, vytvoří výživný rosol, který může sloužit jako náhražka oleje a vajec. Semínka nemají žádnou chuť. Jsou vhodná i pro celiaky a diabetiky.
Chia semínka prodlužují proces přeměny zkonzumovaných cukrů na glukózu a podílejí se na udržování normoglykémie (stálé hladiny cukru v krvi), jsou tedy doporučovány diabetikům. Do jídelníčku je lze zařadit v podobě ovocného nápoje, zahušťovadla, mouky, v pečivu, v ovesné kaši, dezertech či v polévce.
Chia jsou výbornou alternativou vajec pro vegetariány a vegany, protože fungují jako pojivo. Jako alternativu za 1 vejce lze použít 1 polévkovou lžíci chia semínek.
„Pro podporu sportovního výkonu můžeme chia konzumovat před, během a po sportovním výkonu. Před sportovním výkonem doporučujeme 1 polévkovou lžíci chia vmíchat do kaše - ovesné, rýžové, pohankové, jáhlové nebo jogurtu s množstvím tuku do 3 % v kombinaci s borůvkami a banánem. Skvěle se hodí i lesní ovoce nebo rybíz, ale nejprve vyzkoušejte, zda trávení nepodráždí během výkonu semínka obsažená v malinách, ostružinách, lesních jahodách nebo rybízu. Během sportovního výkonu lze chia přidat do sacharidových nebo ořechových kuliček a tyčinek. Po sportovním výkonu doplní chia minerály a vitamíny a pomohou s rehydratací organizmu. Ideální je smoothie s 1 polévkovou lžící chia," doporučuje Mgr. Milan Merva, specialista na zdravý životní styl značky Menu Gold a osobní trenér.