velikost písma malá střední velká
Překvapení v kuchyni
PolévkyCelerová polévka
Autor: RedakceIngredience (4 porce)
• 300 g celeru
• 1⁄2 cibule (50 g)
• 150 g brambor
• 1 žloutek M
• 1 špetka soli (3 g)
• 1 špetka černého pepře (1 g)
• 1 lžíce octa (15 ml)
• 1 rovná lžička cukru (5 g)
• 2 lžíce oliv. oleje (40 ml)
• 100 ml 12% smetany na vaření
• 700 ml zeleninového vývaru
POSTUP:
Celer a brambory si očistíme a nakrájíme je na menší kostičky.
Cibuli nakrájíme na drobné kostičky. V hrnci rozehřejeme olej a orestujeme na něm celer společně s cibulí, klidně 5 minut, než začne celer a cibulka trochu zlátnout.
Přidáme brambory, podlijeme vývarem a necháme vařit do změknutí zeleniny.
Pak už vše jen rozmixujeme a zjemníme smetanou promíchanou se žloutkem (polévku krásně zahustí).
Pokud je potřeba, tak dosolíme, přidáme trošku cukru, maličko octa (krásně to pozvedne chuť) a je hotovo.
Do celerové polévky se báječně hodí například slaná granola
Chladné zimní počasí přímo vybízí k tomu, abychom si v jídle dopřávali sytější a příjemně teplé pokrmy. Takové jídlo krásně zahřeje a potěší. Není proto divu, že zejména polévky dostávají v tomto počasí hlavní slovo. Ne nadarmo se říká, že polévka je grunt. A když ji doladíme o potřebné živiny, vznikne z ní opravdu plnohodnotné jídlo.
Autorky Velké polévkové bichle vybraly pět polévek, které se do zimního počasí skvěle hodí. Všechny pracují s ingrediencemi, které jednoduše seženete i teď. Pojďme se společně podívat do světa skvělých hřejivých polévek. Další inspiraci najdete na www.vicnezkucharka.cz.