velikost písma malá střední velká
Překvapení v kuchyni
Krkonošská kuchyněBramborový toč
Autor: Redakce1 kg brambor (nejlépe typu B)
300 ml mléka
4 stroužky česneku
200 g škvarků
75 g strouhanky
1 lžíce majoránky
2 lžíce sádla
1 sklenice červeného kysaného zelí
sůl
Brambory oloupejte, nastrouhejte najemno a vymačkejte z nich přebytečnou vodu. Mléko přiveďte k varu a přelijte jím nastrouhané brambory. Přidejte prolisovaný česnek, sůl, nasekané škvarky a strouhanku. Dochuťte majoránkou a důkladně promíchejte. Bramborové těsto rozprostřete na plech nebo velký pekáč vyložený pečicím papírem, který ještě silně potřete sádlem.
Uhlaďte a vložte do trouby předehřáté na 200 °C. Pečte dozlatova (trvá to asi 20 minut). Upečenou placku nechte na pečicím papíru a poklaďte asi centimetrovou vrstvou zelí. Pomocí papíru placku po delší straně zarolujte jako roládu. Nakrájejte ji na plátky široké asi 2 cm a podávejte teplé nebo studené.
Tip: Škvarky můžete nahradit kousky anglické slaniny.