velikost písma malá střední velká
Překvapení v kuchyni
ZavařováníBorůvkový džem s levandulí
Autor: RedakceCo potřebujete:
0,5 l borůvek
200 g třtinového cukru
(nebo dle chuti),
1 citron
3-5 snítek čerstvé levandule
(nebo 1-2 lžičky sušené)
2 lžičky Ovocného pektinu Labeta
Postup:
Nejdříve si připravte sklenice,
ty musí být čisté, ideálně i vyvařené.
Stejně tak víčka, ty můžete potřít lihem. Borůvky pořádně omyjte a rozmixujte s polovinou cukru. Pokud chcete úplně hladký
džem, rozmixované borůvky ještě propasírujte a zbavte se tak slupiček.
Rozmixované borůvky přiveďte k varu, přidejte levanduli, zbývající cukr a šťávu z citrónu a na mírném plameni nechte chvilku povařit, stačí jen pár minut, než se cukr rozpustí.
Pokud jste použili celé snítky levandule, nyní je vyjměte. Poté přidejte pektin smíchaný s lžící cukru a v džemu důkladně rozmíchejte.
Nechte ještě 5-10 minut mírně povařit, ale nevařte celkově déle než 20-30 min, jinak přijdete o vitamíny a cenné látky, které borůvky obsahují.
Proveďte zkoušku tuhosti džemu tak, že na studený talíř kápnete trochu směsi a necháte vychladnout. Pokud nestéká, je perfektní.
Jestliže se vám zdá až moc řídký, klidně přidejte ještě špetku pektinu. Hotový džem nalijte ještě horký do připravených skleniček, ihned je zavíčkujte a obraťte dnem vzhůru.
Nechte cca 15 minut, to marmeládu zakonzervuje, ale můžete posléze skleničky i klasicky zavařit.
Další inspirace na domácí želírování najdete zde: www.labeta.cz/recepty/zavarovani