velikost písma malá střední velká
Překvapení v kuchyni
Jarní zdravíBezový sirup
Autor: Redakce
Ingredience:
4,5 l vody, 1,5 kg cukru
1 lžička Kyseliny citronové Labeta
4 BIO citrony, nebo citrony bez kůry
bezové květy
Postup:
Den předem svaříme vodu, a necháme ji zchladnout – mít vše vyvařené,
čisté a vydesinfikované alkoholem
je klíčovým krokem k tomu,
že se sirup nezkazí.
Do vody naložíme květy, které jsme pečlivě prohlédli a odstranili případné nečistoty, přidáme plátky ze dvou citronů a kyselinu citronovou. Necháme macerovat a druhý den scedíme
a pořádně vymačkáme.
Ve velkém hrnci tekutinu pár minut povaříme s cukrem a šťávou ze zbývajících dvou citronů.
V tomto bodě je důležité ochutnávání a případné doslazení/dokyselení dle vašich preferencí. Lahve i víčka dobře umyjeme, a naplníme vroucí vodou z konvice až do chvíle, kdy se chystáme nalít do nich sirup.
ysoká teplota také ničí bakterie, proto se snažíme po dobu celého procesu udržet vše co nejteplejší. Víčka po umytí vytřeme čistým alkoholem. Vroucím sirupem naplníme lahve, vatičkou namočenou v alkoholu otřeme hrdlo, zavíčkujeme a obrátíme dnem vzhůru až do vychladnutí.