velikost písma malá střední velká
Překvapení v kuchyni
PizzyAlsaský flamendr
Autor: RedakceTěsto:
200 g hladké mouky
1/2 lžičky sušeného droždí
1 lžička soli
100 ml vlažné vody
Náplň:
200 g crème fraîche
50 ml smetany ke šlehání
100 g německého špeku nebo šunky
1 velká červená cibule
sýr Comté na posypání
rukola k podávání
sůl
pepř
V míse smíchejte mouku, droždí a sůl, postupně přilévejte vodu a vypracujte hladké těsto.
Pokud bude potřeba, přidejte trochu mouky nebo vody (raději po lžících a těsto vždy důkladně prohněťte).
Zakryjte utěrkou a nechte v teple kynout 1 hodinu. V misce promíchejte crème fraîche se smetanou a podle chuti osolte.
Na pomoučené pracovní ploše vyválejte hranatý plát. Potřete ho crème fraîche a poklaďte klínky nakrájené cibule, plátky šunky či špeku a posypte nahrubo nastrouhaným sýrem.
Pečte v troubě předehřáté na 200 °C asi 15 minut, dokud těsto nezezlátne.
Posypte rukolou, drceným pepřem a ihned podávejte.
Info: O tento slaný koláč se přetahuje Německo s Francií, kde se podává pod názvem tarte flambée neboli „koláč pečený v plamenech". Placka původně sloužila jako test, jestli je pec správně rozpálená.
Připravila: Helena Hladíková
Foto: Gurmet