velikost písma malá střední velká
Recepty
foodblogerka Markéta PavlejeLetní recepty s portským Sandeman
Autor: RedakceProč si vychutnávat portské víno pouze tradičně samotné při pokojové teplotě, když si z něj můžete namíchat lahodný a osvěžující letní drink, který si navíc skvěle rozumí s chutnou tartaletkou? Jestli zvolíte sladkoslanou s gorgonzolou či ryze sladkou s jahodami, to už je na vás. O to důležitější je však výběr kvalitního portského vína, protože na chuti v tomto případě opravdu záleží. Vyzkoušejte Sandeman Porto Ruby, potomka ohnivých ruby portských vín George Sandemana z roku 1790 s obsahem alkoholu 19,5 %, a udělejte radost sobě i svým blízkým přípravou chuťovek podle Markéty Pavleje v doprovodu tohoto portského vína. Ať už něco oslavujete nebo si jen tak chcete užít příjemné letní odpoledne či večer v pohodlí domova obklopeni svými nejbližšími, portské víno v jakékoliv podobě je zaručeně skvělá volba.
Minitartaletky s gorgonzolou, karamelizovaným ovocem a vlašskými ořechy
Ingredience
· 400 g listového těsta
· 2 lžíce másla
· 2 lžíce medu
· špetka soli
· 2 hrušky
· 3 fíky
· 250 g gorgonzoly nebo gorgonzoly dolce
· 3 polévkové lžíce vlašských ořechů
Postup
1. Předehřejte troubu na 180 °C. Rozválejte listové těsto na pomoučeném vále a vykrájejte kolečka velká tak, aby vyplnila košíčky na tartaletky i po bocích formiček. Těsto by mělo vystačit na 8–10 tartaletek o průměru 10 cm. Ideální jsou formičky, které mají volné dno, upečené košíčky se pak lépe vyndávají, aniž by se poškodily. Vymažte je tukem – nejlepší je olej ve spreji. Formičky vyložte těstem, dno lehce propíchejte vidličkou a předpečte je alespoň 10 minut vyplněné keramickými fazolemi na pečení, které zabrání tomu, aby se těsto při pečení sesunulo.
2. Mezitím si připravte hrušky. Oloupané a zbavené jadřinců je rozkrájejte na měsíčky. Na pánvi je krátce poduste s máslem, medem a špetkou soli. Na závěr přidejte ještě fíky rozkrojené na čtvrtiny. Celkem by příprava ovoce měla trvat kolem 5 minut, dokud hrušky lehce nezměknou a šťáva v pánvi nezhoustne na sirup. Pokud ovoce pustí hodně šťávy, můžete jej vyjmout a šťávu pak samostatně zredukovat na požadovaný sirup.
3. Předpečené košíčky nyní můžete naplnit ovocem, gorgonzolou, doplnit karamelovým ovocným sirupem a navrch posypat ořechy. Pečte je při 180 °C 20–25 minut, dokud okraje těsta nebudou zlatavé.
Snoubení chutí se skleničkou portského
Vychutnejte si tartaletky se skleničkou Sandeman Porto Ruby, tak jak to máte rádi – ať už klasicky podávané při pokojové teplotě nebo v podobě chlazeného drinku Sandeman Ruby Sparkler, jak doporučuje Markéta Pavleje. Sandeman Porto Ruby, sladké portské víno rubínové barvy se zvláštní hloubkou a odstínem chuti, se vyrábí stále tradičním způsobem, aby i přes svůj bohatý a robustní charakter zůstalo zároveň jemné, čehož je dosaženo mícháním vín z velkých a rozmanitých zásob společnosti Sandeman. Porto Ruby se skladuje ve velkých sudech a vyznačuje se rychlým zráním. Jeho čistá vůně červeného ovoce, švestek, jahod a čokolády zaručuje skvělé párování s pokrmy.
Sandeman Porto Ruby zakoupíte v obchodech Globus, Albert, Tesco či Billa za doporučenou cenu 349 Kč.
* Markétu Pavleje ve světě foodblogerů netřeba zdlouhavě představovat. Její úspěšný blog Kitchenette.cz, který založila před čtyřmi lety, patří mezi respektované a oceňované blogy, což ostatně potvrzuje 1. místo v soutěži Blogerka roku 2015 v kategorii Food či několik dalších ocenění v soutěži Food blog roku. Pro portské víno značky Sandeman Markéta vytvořila lahodné sezonní recepty, které stojí za to vyzkoušet.