velikost písma malá střední velká
Recepty
Romantická večeřeHovězí svíčková s koňakovou omáčkou a zapečenými bramborami
Autor: Redakce
Oheň a vášeň k sobě neodmyslitelně patří. Pokud tedy chcete svůj valentýnský večer prožít opravdu intenzivně, zvolte také smyslné jídlo. Vyzkoušejte flambování!
Budete potřebovat:
300 g hovězí svíčkové,
50 g másla,
1 cibuli,
2 mrkve,
3 stroužky česneku,
40 g rajčatového protlaku,
1 dcl koňaku,
1 snítku tymiánu,
bobkový list,
½ litru hovězího vývaru,
1 kg brambor,
50 gramů parmazánu,
250 ml smetany,
sůl,
muškátový květ,
rostlinný olej.
Jak na to:
Na oleji postupně zkaramelizujte na větší kousky nakrájenou cibuli a mrkev, přidejte stroužek česneku, protlak a zarestujte. Vlijte koňak a nechte vypařit alkohol. Pak přidejte vývar a vařte půl hodiny. Sceďte, zredukujte na polovinu a omáčku dochuťte solí.
Brambory oloupejte a nakrájejte na tenké plátky. Smíchejte se smetanou, nasekaným česnekem, osolte a dochuťte muškátovým květem. Rovnoměrně rozložte do pekáče s pečicím papírem, kterým brambory také přikryjte. Pečte 30 minut v předehřáté troubě při 160 °C. Pak odstraňte vrchní papír, posypte strouhaným parmazánem a asi deset minut zapékejte při teplotě 200 °C. Lehce vychladlé zapečené brambory pak nakrájejte na požadovaný tvar.
Steaky ze svíčkové nechejte dosáhnout pokojové teploty. V pánvi rozpalte olej a opečte osolené maso ze všech stran. Potom do pánve přidejte pár kostiček vychlazeného másla a až zpění, přelévejte jím maso za občasného otáčení. Když se začne maso přepalovat, přidejte další kostičku a pokračujte asi 3 minuty. Maso nechejte minimálně 5 min. odpočinout. Hotové jídlo flambujte zahřátým a zapáleným koňakem.
Jídlo nejlépe doplníte vínem Zweigeltrebe pozdní sběr od Habánských sklepů. Jeho rubínová barva, vůně s tóny červených višní a čokolády a šťavnatá, ovocná chuť s příjemnou tříslovinkou vás pekelně rozohní.