velikost písma malá střední velká
Recepty
dýněFrancouzský dýňový koláč
Autor: Redakce
Recept na francouzský dýňový koláč
podle Jaroslava Bézy,
šéfcukráře Petite France
Dýně pečená, rozmixovaná (pyré) - 600 g
Vejce - 3 kusy
Žloutek - 2 kusy
Smetana - 220 g
Javorový sirup - 140 g
Cukr - 80 g
Skořice + muškatový oříšek + zázvor - po jedné lžičce
Tip šéfcukráře: Na koláč můžeme použít dýni Hokkaidó, lepší je ale dýně máslová.
Lépe se totiž rozmixuje a nezůstanou z ní větší kousky.
Postup:
- Dýni rozkrájíme na měsíčky a vyndáme z nich semínka.
- Dáme je na plech, posypeme kořením a pokapeme javorovým sirupem.
- Pak je přikryjeme alobalem a pečeme na 200 stupňů asi 45 minut.
- Po vychladnutí dýni rozmixujeme, přimícháme vejce a smetanu a směs nalijeme do předpečeného lineckého páje.
- Pečeme na 160 stupňů asi 30 až 40 minut a po vychladnutí krájíme ostrým nožem namočeným ve studené vodě.