velikost písma malá střední velká
Recepty
Specialitkacrème brûlée
Autor: RedakceVíte, co je to crème brûlée? První zmínku o tomto vynikajícím dezertu lze najít již v knize receptů z roku 1691. Španělé mají pro Crème brûlée vlastní název - od 18. století mu říkají „crema cartalana", ale přesto je od 19. století tento dezert známý po celém světě pod názvem Crème brûlée (v doslovném překladu znamená „opálený krém"). Crème brûlée je vychlazený vanilkový krém pokrytý karamelovou krustičkou. V tradičním receptu se do vaječného krému nepřidávají žádné příchutě, ale mnoho dnešních receptů využívá především vanilkové lusky, které dodají dezertu neodolatelnou chuť.
Recept na crème brûlée
Do kastrolu dejte 1 - 2 l vody a přiveďte k varu. V jiném kastrolku dejte vařit 250 ml smetany ke šlehání (při mírné teplotě). Vanilkový lusk překrojte podélně, vyškrabejte vnitřek a potom lusk i vnitřek přidejte ke smetaně. Když se začne vařit, smetanu odstavte. Ve větší nádobě smíchejte 3 žloutky s 50 g moučkového cukru tak, aby se netvořila pěna.
Odstavenou horkou smetanu pomalu vlijte do mísy ke žloutkům, zamíchejte a přeceďte přes cedník.
Krém vlijte do ohnivzdorných misek (nesmí se tvořit bublinky) a naskládejte je do pekáče nebo hlubšího plechu.
Do něj nalijte opatrně horkou vodu jako lázeň (lijte opatrně, aby voda nestříkala až do krému). Výška vody by měla dosahovat do výšky krému.
Plech vložte do trouby vyhřáté na 165°C.
Po 30 - 35 minutách vyjměte z trouby (krém by měl být tuhý) a nechte ještě chvíli v lázni.
Pak misky vyndejte, zchlaďte ve studené vodní lázni a nechte 4 hodiny odpočívat v chladu.
Před podáváním polijte krém zkaramelizovaným cukrem.
Můžete také misky s krémem posypaným cukrem vložit na chvilku pod rozpálený gril, ale dejte pozor, aby se cukr nepřipálil. (Vhodné je také využití tzv. flambovací pistole.)
Takto připravený krém ihned podávejte.
foto: pixmac