velikost písma malá střední velká
Recepty
jednoduchý recept s grilovanými krevetami a koriandremChia raženka s chutí a vůní mexické exotiky
Autor: RedakceChia semínka bývají označována jako superpotravina a aktuálně jsou dokonce módním trendem. Díky svým nutričním vlastnostem si to ale právem zaslouží. Prostřednictvím nové chia raženky mohou nyní benefity chia semínek do svého jídelníčku zařadit i lidé, kteří byli doposud k „ultra zdravým“ potravinám lehce skeptičtí. Vyzkoušejte ji například v originálním receptu se salsou pico de gallo a grilovanými krevetami s koriandrem.
Ingredience na dvě porce:
* 2 chia raženky (zakoupíte v supermarketech Albert za běžnou prodejní cenu 6,50 Kč za kus)
* 10 větších syrových krevet (mražených, nikoliv předvařených)
* 1 masité rajče ¼ manga ¼ červené cibule
* 2 stroužky česneku
* 3 snítky čerstvého koriandru
* 3 snítky kadeřavé petrželky nasekané nadrobno
* ½ chilli papričky
* šťávu z ½ limetky
* kousek másla na opečení krevet
* sůl, pepř
Postup:
Nejprve si připravíme salsu Pico de Gallo (kohoutí hřebínek), která je velmi chutná a nádherně barevně doplní celý recept. Rozpůlíme jedno masité rajče a vydlabeme z něj vnitřek. Zbytek rajčete nakrájíme na velmi jemné kostičky. Následně přidáváme další ingredience, všechny nasekané na stejné kostičky – ¼ manga, ¼ červené cibule, jeden stroužek česneku, ½ chilli papričky. Přidáme tři snítky čerstvého koriandru, šťávu z ½ limetky, sůl, pepř a vše zamícháme. Nyní je ta pravá chvíle na krevety. Do receptu volíme raději větší a syrové krevety. Mohou být i mražené, ale rozhodně ne předvařené. Nejprve si připravíme tři snítky kadeřavé petrželky rozsekané spolu s jedním stroužkem česneku. Rozpálíme pánev s kouskem másla a rozmrzlé krevety opečeme poměrně rychle do růžova. Ke konci opékání krevety osolíme a posypeme petrželkou s česnekem. Po vychladnutí je vyloupeme a použijeme do sendviče. Chia raženky podélně rozkrojíme, naplníme zlehka salsou a přidáme krevety. Raženku můžeme ještě dozdobit snítkami koriandru.
Další sladkou i slanou kulinární inspiraci naleznete na novém vypečeném blogu nejen o pečivu DOKŘUPAVA.CZ. Blog je určen jak úplným začátečníkům v kuchyni, tak i všem pokročilým gurmetům, kteří se nechají zlákat novým pohledem na pečivo a jeho využití v gastronomii. Blog obsahuje několik pravidelných rubrik, díky kterým mají jeho čtenáři nejčerstvější inspiraci pro zkoušení nových receptů i přísun zajímavých informací z oblasti výživy a pečivových novinek.
Více informací na www.dokrupava.cz