velikost písma malá střední velká
Vaše rady
MASO
Autor: Lada Richterová
- Chceme-li, aby maso zůstalo šťavnaté, vkládáme je do vařící vody. Maso se "zatáhne" a vytvoří jakousi ochrannou vrstvu, která nedovolí vyluhování šťávy.- Maso rychleji změkne, přidáme-li k němu trochu octa.- Syrové maso nikdy dlouho neoplachujeme pod studenou vodou, zbytečně se vylouhuje a potom ztrácí bílkoviny.- Maso nikdy nevaříme prudce, potom ztrácí šťavnatost a bývá dlouho tvrdé, jakmile začne voda vřít, zmírníme plamen do mírného varu.- Upečené maso krájíme až po částečném vychladnutí, alespoň po 15 minutách. Jinak z masa vyteče hodně šťávy.- Při dušení masa podléváme maso vařící vodou, ale nikdy ji nepřiléváme na povrch masa.- Při obalování řízků můžeme přidat do rozšlehaného vejce 1-2 lžíce piva, kůrka potom bude chutnější .- Aby strouhanka při smažení neopadávala, přidáme do vajec pár kapek oleje.- Maso na minutky solíme až po tepelné úpravě, udrží se tak v něm více sťávy.