velikost písma malá střední velká
Redakční TIPY
Přehlídka jídla a pitíVzhůru na Gastrofestival ve Velkých Karlovicích
Autor: RedakceOchutnávky toho nejlepšího z valašské kuchyně, ale i novinku v podobě frgálové manufaktury, soutěž frgálů, farmářský trh, kuchařské show, ochutnávky vín předních tuzemských vinařů či galavečeře s uznávanými šéfkuchaři včetně držitele michelinské hvězdy: to vše nabídne Karlovský gastrofestival, který se uskuteční 4. - 6. října ve Velkých Karlovicích.
Mottem Karlovského gastrofestivalu je propagovat a popularizovat regionální producenty a tradiční valašskou kuchyni, k níž neodmyslitelně patří kyselice, halušky, frgál či slivovice. Součástí proto bývá i tradiční soutěž o nejlepší valašský frgál a nechybí ani zabíjačka. Gastrofestival se ale otevírá i hostům z regionu a zahraničí. Na farmářském trhu tak budou opět zastoupeny mj. sýry, pršut, vína a další produkty z Friuli, partnerského regionu Zlínského kraje v Itálii.
Hlavním bodem programu Karlovského gastrofestivalu je Gastro tour s farmářským trhem, při níž mohou lidé v sobotu i neděli od 10 do 18 hodin navštěvovat místní hospody a další gastro zastávky a ochutnávat různé speciality a krajové produkty. Všude v tento den platí jednotná měna Valašský gastroš, kterou je možné na každé zastávce směnit v poměru 1 gastroš = 25 Kč. Do Gastro tour se zapojuje většina hospod, restaurací a hotelů v karlovickém údolí Léskové, které jsou rozprostřeny ve vzdálenosti do 3,5 km. Mezi 11 gastro zastávkami se mohou návštěvníci projít po cyklostezce Bečva, nebo svézt vláčkem, koňským povozem a historickým autobusem. Gastro tour provází i další programy: řemeslný jarmark, hudební vystoupení, frgálová manufaktura a kuchařské show, nechybí zábava pro děti. Velké oblibě se těší zejména Soutěž o nejlepší valašský frgál. Uskuteční se v neděli 6. října. Každý rok roste počet soutěžních frgálů. Loni jich porota posoudila rekordních 83. Zvítězil hruškový frgál Zdenky Úlehlové z Halenkova. Vstup na Gastro tour je zdarma, čímž je Karlovský gastrofestival mezi podobnými akcemi v ČR ojedinělý.
Zábava nekončí ani po setmění. Na večery si jednotlivé podniky připravují speciální programy: posezení u cimbálu či barmanské večery, u areálu provozovaného podnikatelem z Ukrajiny vzplane vatra a vystoupí ukrajinské soubory. Hotely Lanterna a Horal nabídnou v pátek, sobotu i neděli milovníkům vysoké gastronomie populární Galavečeře. Připravují je „domácí" šéfkuchaři a každý rok také atraktivní host, držitel prestižní michelinské hvězdy. V minulosti takto na Valašsko zavítali michelinští kuchaři z Itálie a Maďarska. „K největším tuzemským gastro událostem poslední doby patřil zisk dvou michelinský hvězd pro Českou republiku. Proto jsme letos při volbě hlavního hosta zůstali „doma". Přivítáme jednoho z dvojice oceněných šéfkuchařů - Oldřicha Sahajdáka z La Degustation Boheme Bourgeoise. Jsme nadšení, že přijal naše pozvání, protože se obvykle soustředí na práci ve vlastním podniku a mimo něj takřka nehostuje. Myšlenka Karlovského gastrofestivalu ho ale nadchla, takže pro tentokrát změnil názor," uvedl Tomáš Blabla, ředitel hotelů Resortu Valachy, který je hlavním pořadatelem gastrofestivalu. Více na www.karlovskygastrofestival.cz