velikost písma malá střední velká
Redakční TIPY
Dobrá radaProč kupovat české potraviny?
Autor: Redakce1. ČERSTVOST. České potraviny ke svým zákazníkům necestují tisíce kilometrů, nemají za sebou skladování, přepravu na letiště, mnohahodinový let a překládku v zemi určení. Přímo z rukou českého farmáře míří k vám.
2. VŮNĚ A CHUŤ. Česká jablka, okurky nebo třeba rajčata dozrávají přirozeným způsobem na poli. Ovoce a zelenina dovážené ze zahraničí se sklízejí nezralé, a tak musí dozrát po cestě v kamionech nebo po chemickém ošetření v dozrávárnách. To ovlivní nejen jejich vůni a chuť, ale také obsah vitaminů.
3. VÝŽIVOVÉ HODNOTY. Cestování zahraničních potravin ničí množství využitelných živin a vitaminů. Naproti tomu staletá konzumace a přirozená selekce lokálních potravin učinily české produkty ideálními pro náš zdravý a plnohodnotný život.
4. KVALITA. České normy pro kvalitu potravin jsou ve většině případů výrazně přísnější než normy Evropské unie, kterými se řídí dovozci a výrobci, jejichž potraviny se k nám dováží. Často se tak stává, že se na našich pultech objevují potraviny, které by kvůli nízké kvalitě jinde neuspěly. Čeští a moravští farmáři ale nic jiného než prvotřídní kvalitu vyrábět nemohou.
5. EKOLOGIE. Za každou bramborou, litrem mléka či plátkem masa z dovozu stojí také zbytečné litry nafty do kamionů, ucpané dálnice a v neposlední řadě chemie, která zboží na dalekou a dlouhou cestu připraví.
6. INVESTICE DO NÁS. Volba domácího zboží je i investicí do našeho okolí, a tím vlastně i do nás samých.
Připravila: Andrea Melenová
foto: pixmac.cz