velikost písma malá střední velká
Redakční TIPY
ZdravíPolévková terapie: zdraví po lžičkách
Autor: RedakceUž naše babičky věděly, a nyní potvrdila i věda: Teplá polévka je někdy nejlepší lék! Pomáhá například při nachlazení, dráždivém močovém měchýři nebo bolestech kloubů.
Zahřeje vás zevnitř i zvenčí, zeštíhlí a zároveň potěší: málokterý jiný pokrm na nás může mít tak pozitivní vliv jako lahodná polévka ve správný čas. Mnoho vědeckých studií prokázalo, že konzumenti, kteří preferují ve svém jídelníčku polévky, jsou štíhlejší a zdravější.
Vědci na stopě
Rozsáhlá studie Státní univerzity v Iowě porovnávala více než 4 000 Američanů ve věku 19 až 64 let. Výsledek: ti, kteří jedli polévku častěji, měli statisticky nižší hmotnost, menší obvod pasu a lepší hladinu cholesterolu.
Aby vědci zjistili příčiny, provedli další výzkum. A dobrali se závěru, že konzumenti polévek se obecně lépe stravují, konzumují méně tuku a více vlákniny. Podobné studie v několika evropských zemích to potvrzují.
Začít polévkou se vyplatí
Výzkumníci v oblasti výživy z Penn State University provedli jiná přesná měření: ti, kteří začínají jídlo polévkou, zkonzumují celkově o 20 % méně kalorií (tj. polévka a hlavní
jídlo dohromady) - protože tělo je do jisté míry nasycené již před začátkem vlastního hlavního jídla. Vědci chtěli současně také zjistit, zda mají větší účinek hustší polévky. Překvapivé zjištění: řídké, čiré polévky fungují stejně dobře. Podle vědců je ideální lehká polévka o 100 až 200 kaloriích - bez ohledu na hlavní chod, který následuje.
Dobrá pro duši
Další vědecky potvrzená zajímavost: věřili byste tomu, že polévka nás činí šťastnějšími a společenštějšími? Ve studii profesorů psychologie Jordana Troisiho a Shiry Gabriel se to potvrzuje. 111 studentů se zúčastnilo testu, v němž měli různými slovy doplnit věty nedokončené věty. A pozor, polovina ze studentů dostala před testem teplou polévku, druhá polovina ne. Překvapivý výsledek: studenti, kteří předtím snědli polévku, nevědomky volili mnohem více pozitivních slov jako "radost", "štěstí" nebo "klid", "pohoda" než ostatní.
Prevence nemocí
„Ne nadarmo se říká: polévka je grunt, maso je špunt.“
Další text ukázal, že konzumenti polévky se cítí výrazně méně osaměle. Výzkumníci dospěli k závěru: "Slepičí polévka je skutečně dobrá pro duši." Ovšem oolévka nás nedělá jen štíhlejšími a přátelštějšími. Především je to skutečný zázračný lék na nemoci, a to díky nespočtu vitamínů, rostlinných a minerálních látek, jež obsahuje. Organismu je pak lépe připraven bránit se nemocem. Jako protizánětlivá zbraň proti revmatismu nebo artróze, jako lék proti bolestem hlavy nebo chřipce, dokonce i jako prevence proti rakovině a dalším nemocem mohou polévky nahradit nejeden lék.
Polévková terapie
Vlastní polévková terapie je proto velmi snadno proveditelná: Každý den polévku, někdy jako předkrm, jindy jako hlavní chod večer. Účinek: Trvale silnější obranyschopnost a lepší přístup k životu - zkrátka zdraví po lžičkách.
Připravila: Natascha Kames
Foto: Shutterstock