velikost písma malá střední velká
Redakční TIPY
Tip na zimuNápoje z Krkonoš zahřejí
Autor: RedakceMěsto Trutnov nemá v zimě díky blízkosti Krkonoš nouzi o sněhovou nadílku. Kouzelná podhorská krajina nabádá k pěším i běžkovým výletům mezi stromy obtěžkanými sněhovou peřinou, po kterých je vždy příjemné zahřát se v některé z trutnovských kaváren či hospůdek. A čím jiným, než některým z tradičních zimních nápojů?
Krkonošská medovina - hřejivá tradice
Prokřehlé tělo spolehlivě zahřeje horký nápoj, nejlépe s kapkou něčeho silnějšího. Trutnovské hospůdky nabízejí jak zimní klasiku, tedy svařené víno, ale také nápoje s medovinou. Krkonošská medovina je tradiční krajovou „medicínou", jež vzniká v malé obci Rudník nedaleko Vrchlabí z kvalitního krkonošského medu. Působí jako přírodní antibiotikum, mírní trávicí potíže a celkově posiluje organismus. Je možné ji přidávat do čaje, nebo v čisté podobě ohřát na teplotu mezi 50 - 60°C. Medovina by se nikdy neměla vařit, aby se nezničily její blahodárné složky. Najde uplatnění i v přípravě sladkostí a marinád. Horkou medovinu podávejte ve sklenici bez stopky nebo ve skleněném hrníčku. Nebo ji můžete po vzoru Irů vychutnávat z hliněných pohárů.
Trutnovské medové jablko
Na přípravu potřebujete:
1dcl jablečného džusu
1dcl medoviny
skořici
Do kastrůlku nalijte jablečnou šťávu, přidejte kousek skořice a medovinu. Pomalu zahřívejte, až je směs horká, dávejte však pozor, aby se nevařila. Nalijte do silnostěnné sklenice a ozdobte plátkem jablka. Na zdraví!
Jde to i bez promile
Těm, jimž alkohol nic neříká, a také malým návštěvníkům, kteří se potřebují zahřát po stavění sněhuláka či koulovačce v mrazivém krkonošském vzduchu, udělá dobře horké pitíčko se zázvorem.
Oddenek s nevábným vzhledem v sobě po oloupání skrývá žlutý šťavnatý střed, který je pro své prohřívající účinky velmi vhodný právě v zimním období, ať už čerstvý, sušený či kandovaný.
Trutnovská hrušková zázvoráda
Na přípravu potřebujete:
2 dl hruškového džusu
asi 2 cm zázvoru
mletá skořice
Zázvor oloupejte a nakrájete na tenké plátky, přidejte do hruškového džusu a ohřejte pod bod varu. Můžete, avšak nemusíte přecedit a nalijte do sklenice či hrníčku. Posypejte špetkou mleté skořice a podávejte.
Připravila: Andrea Melenová Foto: archiv